GLAS JUGOSLAVIJE: “Rukomet i navijači” – to je najbolja hemija u Makedoniji

Svi dobro znamo šta je bio RK Vardar prije nekoliko godina kada je tim iz Skoplja dva puta za tri godine osvojio Evropu i osvojio Ligu šampiona. Uspjeh “crveno-crnih” bio je najbolja balkanska sportska priča u to vrijeme kada su Makedonci, Hrvati, Srbi, Slovenci i Crnogorci udruženi u jedan klub stigli do vrha Evrope.

Ali sve se to nosilo na leđima navijača koji su bili divni, najbolji – baš kao i rukometaši. U skopskoj dvorani Jane Sandanski rijetko ko je uspio da se spasi, a žrtve Vardara u finalu Kelna bile su PSŽ (2017) i Vesprem (2019). Posle dvije krune, Skoplje je bilo na ulici i proslavilo veliki uspjeh kada je sa rukometašima slavilo 250.000 navijača.

Priča sa RK Vardar je neslavno završena, klub je ostao bez svog ruskog sponzora Sergeja Samsonenka, dugovi se polako otplaćuju, a zbog finansijskih problema klub nema pravo učešća u Ligi šampiona.
Posle kraće pauze, Makedonija sada ima novi tim u elitnom klubu Lige šampiona. RK Pelister Eurofarm, simbol rukometa u zemlji još iz vremena Jugoslavije. Liga šampiona se vratila u Bitolj, gdje je 1993. godine odigran prvi meč u istoriji ovog EHF takmičenja. Posle 18 godina, Pelister je vratio titulu u Bitolj a sa njom i Ligu šampiona.

Klub ima dobar budžet, solidan tim i – najbolje navijače.

Atmosfera će biti odlična. Uživam da igram rukomet pred tako divnom publikom…“, pomenuo je Domagoj Duvnjak iz Kila pred utakmicu na Pelisteru gdje je njegov tim slavio sa tri gola razlike, a atmosfera u dvorani bila je divna.

“Čkembari” su na tom meču proslavili 38 godina postojanja. Pelister je na početku sezone izgubio od Kolstada, Olborga, a sada od Kila. Grupa je teška, klub nema iskustva… Ali od negdje se mora početi. Važno je imati želju i uslove da idemo stazama Vardara, ali i Metalurga, koji je takođe bio dobar rukometni brend sa slavnim trenucima i danima, koji je takođe zamro zbog finansija.

Rukomet i navijači u Makedoniji su najbolja hemija. Ne samo klubovima, već i kada igra reprezentacija, publika je glavni motivator, koji puni tribine ne samo kod kuće, već svuda, posebno na evropskim i svjetskim prvenstvima na kojima Makedonija redovno igra decenijama.

Ovo je uspješna priča iz male zemlje koja može i mora da bude zadovoljna. Prethodno je ova zemlja imala šampionke Evrope u ženskoj konkurenciji u ekipi Kometal Đorđe Petrov, a ŽRK Vardar je bio vicešampion kada je posle dramatičnog finala izgubio sa dva produžetka od Đera u Budimpešti (2018).

U iščekivanju boljih dana u sportu, a posebno u rukometu, sada u Makedoniji imamo slogan “bolje učestvovati”, jer su naši klubovi daleko od onoga što su bili. Uspjesi i krune prošlosti uvijek su motiv za budućnost i za buduće generacije.

Čekamo povratak dana kada će Evropa biti ponovo osvojena.