GLAS JUGOSLAVIJE: Sapunica oko Hadžibegićevog nasljednika se nastavlja

Klubovi iz Bosne i Hercegovine krenuli su u svoju evropsku avanturu. Zrinjski je slavio pobjedu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Urartua sa 1:0 i tako napravio veliki korak ka plasmanu u narednu rundu. Sarajevo i Željezničar večeras će imati svoju premijeru u kvalifikacijama za Ligu konferencije, dok u istom takmičenju fudbaleri Borca kreću od drugog kola.

Ipak ono što i dalje najviše zanima sportsku javnostu u Bosni i Hercegovini i ono čemu se daje najveća pažnja je izbor novog selektora naše fudbalske reprezentacije.

BOLAN ŠAMAR

Neću reći ništa posebno, kada kažem da je Vahid Halilhodžić veliko ime u fudbalu, veliki čovjek i selektor koji je odveo toliko reprezentacija na Svjetsko prvenstvo. Više o tome će biti poznato u narednim danima“, rekao je nedavno u jednom intrvjuu predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković, a u javnosti i među navijačima probudila se nada da bi legendarni Vaha, napokon, mogao sjesti na klupu naših Zmajeva.

Ipak stigao je, novi, bolan šamar od legendarnog Vahe koji je preko prijatelja poručio da neće preuzeti fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i da se to neće ni desiti u skorijoj budućnosti, te tako dao jasno do znanja da baš kao i Vladimir Petković, još jedan legendarni trener i veliki čovjek, na žalost svih u Bosni i Hercegovini, nikada neće biti selektor našeg nacionalnog tima.

MENADŽERI “GURAJU” SVOJE KANDIDATE

Sapunica oko nasljednika Faruka Hadžibegića, pod čijim su vodstvom Zmajevi razočarali i nakon samo četiri odigrana kola u kvalifikacijama izgubili šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, se nastavlja. Menadžeri “guraju” svoje kandidate, spominju se razna imena od Mladena Krstajića, Sergeja Jakirovića, Merseda SelimbegovićaMehmed Baždarević se nudi sam. Javnost i navijači prizivaju Safeta Sušića, jedinog selektora koji nas je uspio odvesti na Svjetsko prvenstvo, naše jedino veliko takmičenje u istoriji.

Neko bi volio vidjeti na klupi Amara Osima, Husrefa Musemića… Priziva se i “otjerani” Ivajlo Petev, koji je nakon odlaska sa naše klupe za pola godine osvojio duplu krunu sa Ludogorecom, iako je ovaj tim prije njegovog dolaska bio u velikim problemima. Bilo je i onih nerealnih imena poput Andreja Ševčenka, Slavoljuba Muslina, Slavena Bilića, a posljednji u nizu koji se pojavio je Albert Riera, legendarni španski fudbaler koji je na početku svoje trenerske karijere.

Bivši španski reprezentativac je na klupi ljubljanske Olimpije osvojio duplu krunu, ali je zbog nesuglasica s Upravom kluba na kraju sezone napustio slovenačke Zmajeve i krenuo u nove fudbalske izazove. Ipak, veoma brzo i on je “odjavio” bilo kakvu mogućnost da sjedne na klupu Zmajeva.

Kako god vremena je sve manje, a ko god dođe na užarenu klupu očekuje ga težak posao. Kvalifikacije su izgubljene, nada za plasman ostaje kroz baraž u Ligi nacija, ali s pravom se postavlja pitanje da li Zmajevi tim težim putem mogu otići na EURO 2024.