GLAS JUGOSLAVIJE: Skopska arena – od primjera za sve do livade pune pijeska

Prije tačno šest godina u Skoplju je odigrana jedna od najboljih i najzanimljivijih utakmica UEFA Superkupa. Mančester junajted sa Žozeom Murinjom i Real Madrid sa Zinedinom Zidanom. Divan događaj, pun stadion i slavlje fudbala, ne samo u Makedoniji i regionu već i u cijelom svijetu, jer se takmiče dva velika fudbalska titana.

U toj 2017. godini stizale su čestitke za super organizaciju sa svih strana. Skoplje se hvalilo modernom i savremenom fudbalskom arenom, koja je bila prepuna za tu utakmicu na kojoj se okupilo najviše 34.000 navijača.

Bila su to vremena, sećanja, istorija…

Međutim, nakon samo šest godina ta ista Arena, koja sada nosi ime Todor Proeski, a ne Filip 2 Makedonski – u haotičnom je stanju.

“Fudbalske utakmice se ne smeju igrati na ovakvom stadionu“, navodi se u izveštaju delegata poslije meča između Škupija i Levskog u 2. kolu kvalifikacija UEFA Lige konferencija.

Od terena i stadiona za primjer do livade pune peska. Ovakva je sada Arena u Skoplju, što je primjer kako ne treba održavati sportski objekat takvog kapaciteta ili primjer kako za nekoliko godina možete dovesti teren od savršenstva do najgoreg u Evropi.

I zaista… UEFA je zabranila igranje utakmica, pa je Struga Trim Ljum odigrao duel sa Esperanžem na terenu i FFM, koji nema licencu za ovu vrstu takmičenja. Makedonija sada nema terena ni za reprezentaciju. A u septembru Italija gostuje u Skoplju!? Ima li vremena da se pripremi teren, da se spase sramota i velika bruka koja se nadvija nad Skopljem.

>>> Oboljenje

Amaterski pristup stadionskim poslovima ima loše efekte. Ne samo teren, već cijeli stadion je iz dana u dan u sve gorem stanju. Ovaj stadion je daleko od one moderne i lijepe Arene od prije šest godina. Objekat nije renoviran, a za njega je utrošeno oko 100 miliona eura – državnog novca. Ogromna sredstva se troše i sada, ali se ne zna u koje svrhe su potrošena.

Napravili smo stadion, ali nemamo kapacitet da ga održavamo. Ovaj primjer iz Skoplja treba da bude primjer drugima. Ne radi se samo o tome da ga gradite, morate da znate kako da dobro upravljate njime i ne ostavljate stadion na vrijeme i pustite ga da propadne.

UEFA ovih dana šalje specijalnu inspekciju, za novi teren će se potrošiti oko 150.000 eura, ali ima li vremena da bude gotov za tri nedjelje? U trci s vremenom, Struga Trim Ljum nema gdje da igra i traži druga rešenja.

Na primjer, ako šampion Makedonije prođe u plej-of Lige konferencija, neće mu biti dozvoljeno da igra na terenima Saveza. Od problema do problema i samo zato što neko troši novac da uništi teren stadiona koji je umjesto trave prekriven pijeskom.

Teška bruka….