GLAS JUGOSLAVIJE: Sve je to lijepo, ali gdje su rezultati?

Fudbalski klub Željezničar, o čemu smo ranije pisali, ima vjerovatno najodanije navijače na prostoru Balkana.

Popularni Manijaci mnogo puta do sada spašavali klub. I danas su generalni sponzor kluba koji godinama, zbog ranijeg lošeg poslovanja, ima problema sa finansijama i samo zahvaljujući svojim navijačima jedan od najomiljenijih klubova na ovim prostorima je opstao.

NAJVLJENA GRADNJA JUGA

Željezničar je prije nekoliko dana proslavio 102. rođendan i još jedanput se pokazalo da filozofija kluba koja Plave sa Grbavice prati od prvog dana i dalje živi u ovom klubu. U utorak su iz Željezničara najavili gradnju južne tribine, kojom bi u potpunosti bila završena faza renoviranja stadiona koji je zapaljen početkom 1992. u vihoru ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Najavio je predsjednik Željezničara početak radova do kraja godine. “Plavi štit” bi trebao biti završen do početka naredne sezone, ali i indirektno najavio da će se ponovo tražiti od navijača da ulože finansijska sredstva i pomognu pri izgradnji južne tribine, baš kao što je bio slučaj i sa izgradnjom zapada i istoka na stadionu Grbavica.

Uprava uporedo radi i sjajan posao na smanjenju duga koji klub ima, kako bi klub bio na zdravim nogama i to je za svaku pohvalu, ali se postavlja pitanje: “Šta je sa rezultatima”.

ODLAZAK NAJBOLJIH, DOLAZAK IGRAČA UPITNOG KVALITETA

Željezničar je prošlu sezonu završio na iznenađujućem trećem mjestu, ako se u obzira uzmu stanje u klubu i svi problemi koji su pratili Plave. “Plesao” je Željo i dva kola u Evropi. Izbacili su DInamo Minsk i onda ispali od Nefčija. Sezona u Premijer ligi nije počela na najbolji način, a partije Zrinjskog, Sarajeva, Borca, Širokog brijega i Velža već sada su pokazale da će Željezničar voditi žestoku bitku za izlazak na evropsku scenu, a i u šesnaestini Kupa BiH dobili su Slobodu. Na gostovanju na uvijek neugodnom Tušnju sve je moguće u jednoj utakmici. Željezničar je u sedam ligaških kola osvojio devet bodova. Upisali su plavi četiri poraza, od toga tri u nizu, a u nastavku ih očekuje paklen raspored.

Gostovanje kod najbolje ekipe u ligi Zrinjskog, domaći meč sa Širokim Brijegom, a kraju derbi sa gradskim rivalom i najveća bh. utakmica protiv Sarajeva. Navijači s pravom strahuju, kada se pogleda igra protivnika u odnosu na ono što plavi sa Grbavice pružaju da bi negativna serija poraza mogla potrajati.

I dok se Uprava hvali uspjesima na polju administrativnih problema, što je još jedanput treba istaći za svaku pohvalu, za slabe rezultate, odnosno lošije od očekivanih niko ne preuzima odgovornost. Trener Nermin Bašić je jedan od krivaca za to, ali svakako ne i najveći. On sa svojim pomoćnicima daje maksimum i izvlači najbolje od onoga što ima. Često Bašić, treba biti realan pa i to reći, luta sa taktikom i promjenom igrača, ali koristi ono što ima. Također ni igračima se ne može zamjeriti borbenost, ali jednostavno rezultata fali.

Željezničar je ostao bez dva najbolja igrača iz prošle sezone. Otišli su Brazilac Santos Klarismario i veznjak Armin Hodžić, koji je dobrim igrama zaslužio i poziv u A reprezentaciju BiH, ali pojačanja koja su dovedena za sada nisu pokazala ništa. Zanimljivo najbolji igrači Željezničara otišli su besplatno, jer su imali amaterske ugovore sa klubom. Od novajlija jedino Haris Ovčina i Mehmed Ćosić zaslužuju prolaznu ocjenu za svoje partije u plavom dresu. Ostali fudbaleri koji su došli u Željezničar do sada gotovo da nisu pokazali ništa. Većinom su na klupi ili na tribinama, a niko od njih nije dao neki značajniji doprinos.

I dok su se predsjednik Željezničara Edis Kovačević i sportski direktor Samir Bekrić prošle sezone hvalili kako su u izuzetno teškoj situaciji uspjeli dovesti Santosa, Žozefa Amoa, Irfana Jašarevića… sada bi bilo lijepo, ali i sportski da izađu pred javnost i preuzmu odgovornost za promašaje prilikom dovođenja igrača u ljetnom prelaznom roku. Jer učinak igrača koji su predstavljeni “kao pojačanja”, a on je ravan nuli pokazuje da je ljetni prelazni rok na Grbavici u potpunosti promašen.