GLAS JUGOSLAVIJE: Tresla se gora, rodio se miš

Blagoja Milevski ostaje selektor reprezentacije Makedonije do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024! To je odluka Upravnog odbora FS koji je odlučio da pruži još jednu šansu selektoru koji se sa U21 reprezentacijom plasirao na Evropsko prvenstvo i selektoru koji je prošle godine igrao plej-of za Svjetsko prvenstvo.

Sa njim na klupi smo izborili senzacionalnu pobjedu nad Italijom (0:1) u Palermu. Milevski je dobio šansu da odradi ugovor do kraja ciklusa, koji je izgubljen nakon trećeg kola gdje je Makedonija bila očajna sa jednom pobjedom protiv Malte i dva poraza od Ukrajina i Engleske.

Rezultati i atmosfera u timu nisu na željenom nivou. Narod je svakodnevno ogorčen i nezadovoljan onim što se dešava sa timom koji je nekada bio ponos svih u zemlji. Tim koji je ujedinio Makedonce, Albance, Srbe i sve koji žive u Makedoniji.

Međutim, čudan poraz od Ukrajine kod kuće i debakl od Engleske od 7:0 u gostima bili su znak da nešto ne štima. Da ima problema u samoj reprezentaciji, u odnosu selektora prema pojedinim igračima.

Odluka Stefana Ristovskog potvrđuje da je tako! Dva dana prije odluke Milevskog, kapiten Makedonije i zagrebačkog Dinama javno je rekao da, ukoliko selektor ostane, više neće igrati za reprezentaciju. On je javno ukazao da njegova komunikacija sa selektorom nije na željenom nivou i da postoji problem u reprezentaciji.

Ta odluka Ristovskog presudila je da Milevski ostane iako je pred smjenom. FFM je stao iza selektora jer ne želi da ispuni želje igračima. Makedonija ostaje sa punim trenerom, ali bez kapitena, a možda i bez drugih igrača koji bi se pridružili Stefanu Ristovskom u “okršaju” sa Milevskim.

Ako je bilo promjene, Goce Sedloski je bio prvi pik za selektora, čovjek koji ima 100 nastupa za Makedoniju i starter sa Vardarom i Škupijem ima tri titule u Makedoniji, a svi timovi koje je vodio izborili su nastupe u Uefa takmičenjima.

Crnogorac Miodrag Grof Božović i srpski strateg Vladan Milojević bili su u fokusu saveza, koji izgleda da kupuje vrijeme za odluku o novom treneru koja će biti donijeta u narednim mjesecima.

Do kraja kvalifikacija, Makedonija igra dva meča sa Italijom, gostuje na Malti i Ukrajini i gostuje Engleskoj. Nemoguća misija jer je učinak reprezentacije, posebno glavnih igrača, daleko ispod željenog nivoa.

Makedonija je primjer kako za kratko vrijeme fudbaleri od heroja postaju “izdajnici”, a na društvenim mrežama ih konstantno napadaju navijači.

Teško je izgraditi “kuću”, ali je lako srušiti…