GLAS JUGOSLAVIJE: Vardar ima licencu, dobijena još jedna bitka navijača!

Nastup u Prvoj ligi najtrofejnijeg i najpoznatijeg fudbalskog kluba u Makedoniji visio je u vazduhu do posljednjeg trenutka. Poslije dvije godine u nižem rangu, FK Vardar je uspio da se vrati u elitu posle pobjede u baražu nad FK Skoplje u maju. Od tog trenutka do prije dva dana bilo je nejasno da li će “crveno-crni” dobiti potrebnu licencu od fudbalskog saveza.

FFM je dva puta odlagao žrijeb zbog nepotpune dokumentacije novopečenih prvoligaša. FK Vardar i FK Voska iz Ohrida su u petak dobili ultimatum i rok do 27. jula da urede papire. I u posljednjim satima tog roka oba kluba su ispunila uslove, dobila licence, a već sjutradan je očigledno bio dan nove sezone, koja počinje 6. avgusta, Vardar gostuje Breri (eks Akademija Pandev), u Strumici u prvom kolu.

Već sada je jasno da se Vardar vraća u elitu, ali borbe navijača za spas simbola Skoplja traju svakog dana. Navijačka grupa Komiti uzima sve u svoje ruke, prikuplja donacije, traži sponzore, dogovara igrače… Oni se brinu o svojim, jer legende i tužioci preko sudskih organa traže oko 2,5 do 3 miliona eura. Vardar je u velikim finansijskim problemima i to je glavni problem. Sezonska karta se prodaje za 1.000 denara (oko 17 eura) i tako se finansira klub, a plaćene su i računovođe koje su blokirale račun i dokumenta za potrebnu licencu za sumu od 30.000 eura.

Navijači su ti koji sada brinu o najvećem fudbalskom klubu u Makedoniji i kucaju na sva vrata za pomoć i spas. Klub koji je prije 5 godina igrao u grupnoj fazi Lige Evrope, klub koji je u jednom dahu pobijedio Malme, Kopenhagen, Fenerbahče (dva puta)…. za razliku od ovih naših sadašnjih predstavnika u UEFA takmičenjima koji gube od amatera iz Velsa.

Međutim, ovakav način rada i taktika “danas za sjutra” ne nagoveštavaju dobru budućnost FK Vardar, ali upornost i trud nove uprave iz navijačke grupe Komiti daje signal da će se uskoro sve stvari srediti. Ako ne ove godine, sljedeće FK Vardar će biti ono što je nekada bio i što bi uvijek trebalo da bude – simbol fudbala u Makedoniji!

Kada smo već kod Vardarovih dugova, vrijedi napomenuti da su oni iz vremena Sergeja Samsonenka, a posljednji vlasnik koji je klub doveo u bezizlaznu situaciju Slobodan Krstevski se za dve godine vođenja tima u Drugoj ligi zadužio oko 500.000 eura. Navijači su na vrijeme rešili da uđu u klub i spasu FK Vardar od ponovnog ostanka u Drugoj ligi. Vratili su klub u elitu, dobili licencu i sada pokušavaju da “skrpe” solidan tim za novu sezonu. Tim ima pravo na 8 stranaca, nema zabrane transfera kao do sada.. Međutim, svi igraju za novac, a oni koji do 1. septembra ne nađu klubove i imaju kvalitet lako bi donijeli odluku da se pridruže FK Vardar i da u ovim teškim danima pomognu svojom igrom i trudom za bolje timske rezultate.

Po završetku ljeta očekuje se i da Grad Skoplje, sa nekim od skopskih opština, izvrši rebalans budžeta i skromnim sredstvima ugasi požar u “crveno-crnim” redovima.

Ponekad bez “vatre” nije zanimljivo! U Vardaru je tako već decenijama..

Nikada konstantno i stabilno!