GLAS JUGOSLAVIJE: Vardar je živ, neka žive Komiti

Kad pomenete fudbal u Makedoniji, tim – Vardar! To je prva klupska asocijacija u mojoj zemlji, za cijeli region, za Evropu… Ali gdje je Vardar bio prije tri godine!? Kluba sa najviše trofeja u Makedoniji i nekadašnjeg šampiona Jugoslavije odavno nema. Godine agonije, debakla i poniženja za najveći fudbalski brend iz Skoplja, iz Makedonije! Poslije ispadanja iz elite, Vardar je dvije sezone proveo u nižem rangu.

Prošle godine nije uspio da dođe do baraža, a kada se očekivalo da će i ova sezona biti izgubljena, dogodila se eksplozija i trijumf koji je sve navijače “crveno-crnih” digao na noge – Komiti! Ubjedljiva pobjeda nad Skopljem od 3:0 u meču između dva prijestonička kluba, koji je odigran u Kavadarcima pred punim tribinama na kojim su dominirali navijači Vardara.

Upravo su Komiti najzaslužniji za spas kluba, ne zato što su dali snažnu podršku u baražu, već zato što su nekoliko mjeseci prije ove važne utakmice preuzeli stvari u svoje ruke.

Klub ima vlasnika, a to je Slobodan Krstevski. Svi biznismeni u građevinarstvu koji su totalni fudbalski anonimusi i koji, na opšte iznenađenje, preuzimaju klub od slavnog i moćnog Rusa Sergeja Samsonenka. Čovjek sa kojim “crveno-crni” prije pet godina igraju grupnu fazu Lige Evrope poslije magičnog leta u kome su bili i nadomak grupa Lige šampiona.

I kada je u tim trenucima Vardar sanjao san, samo nekoliko mjeseci kasnije dogodio se totalni kolaps, presušio je ruski novac, presušio je i Vardar i ispao u niži rang, blokada računa, milionski dugovi…

A sada je sve po starom iako je klub u eliti. Vardar se vratio u Prvu ligu, ali samo nekoliko dana posle tog uspjeha sada se postavljaju pitanja: “Šta sad!?”, “Odakle pare…”, “A dugovi!?”

Vardar zvanično ima dug od 2,3 miliona eura koji je ostavio Sergej Samsonenko i zbog toga, klub prije tri sezone nije dobio licencu za igranje u kvalifikacionim rundama Lige šampiona. Tim iz Skoplja ni sada nema licencu, koji još ima taj zvanični dug, ali i dug nastao u protekle dvije sezone, za koji se pretpostavlja da je oko 2.000.000 eura!

Lijepo je što je Vardar jak, jak, pune tribine, poslastica za oči i mjera za svakog svog navijača! Jak Vardar je spas za jako prvenstvo u Makedoniji, a samim tim i jaku reprezentaciju! Međutim, plasman i povratak u elitu može da slomi emocije sponzora, ljubitelja fudbala i institucije. Ako želite, možete pronaći rješenje za deblokiranje naloga!

Ali račun je blokiran i od legendi Vardara koje su igrale za klub i bile u njemu kao direktori, treneri, kojima nisu isplaćene plate, honorari…

Na toj listi povjerilaca su Darko Pančev, Ilija Najdovski, Goce Sedloski, Aleksandar Vasoski, Goran Popov… i još mnogi!

Stranaca skoro da i nema jer su imali ugovore sa FIFA-om i FIFA sporove nakon kojih je novac isplaćen skoro svima. Mještani će čekati, ali treba imati razumijevanja i popustiti! Neka čekaju, neka klub stane na noge i nađu zakonska rješenja koja bi im omogućila da ubuduće naplate ono što im se duguje. Samo klub koji će se boriti na terenu, za pobjede, za titule, može da ostvari profit i prihod, a samim tim i lakše se izvuče iz agonije i teške krize.

Institucije i država nijesu čule za Vardar u proteklih pet godina, ali ni za druge sportske brendove u Makedoniji. To je glavni razlog propasti FK i RK Vardar, kojeg takođe nema na mapi Evrope.

Posljednji događaj, povratak u elitu – pune tribine su samo osnova za početak od -4.300.000 eura! Navijači su uradili svoje, sada su na redu oni koji znaju da upravljaju novcem, kreditima, ličnim interesima, a ne državnim.

Loše je što je i kasa Grada Skoplja, čiji je osnivač FK Vardar, prazna i odatle se ne može očekivati velika podrška, iako je grad nekad bio dominantni sponzor “crveno-crnih”.

Sada je vrijeme za pauzu, za kalkulacije i matematiku… Sportska javnost u Makedoniji navija za jak i respektabilan FK Vardar! Vardar, koji je jedini uspio da nastupi na velikom takmičenju iz naše zemlje u evropskim takmičenjima. Klub koji ima istoriju, prošlost i navijače, ali decenijama nema kadrovskih funkcionera koji znaju da upravljaju velikim klubom sa armijom navijača.

Fudbal nije eksperiment, oblik konstrukcije ili kladionica! To treba znati, upravljati…

Ako se hoće, sve je moguće!