GLAS JUGOSLAVIJE: Više od meča – iz isključivo sportskog razloga

“Grupa je dobra, uradićemo sve da do samog kraja budemo u igri za plasman na Evropsko prvenstvo”, poručio je odmah nakon žrijeba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2024. selektor Crne Gore Miodrag Radulović.


Otvaranje je bilo perfektno – trijumf u Bugarskoj, pa poraz od Srbije uprkos odličnoj igri u većem dijelu meča, remi sa Mađarima, gdje smo bili bliži trijumfu. Nesrećno proćerdani bodovi u Litvaniji (eh, koliko bi nam ta dva boda sada značila), pa slavlje u nadoknadi gdje nam se sve vratilo protiv Bugara. Uz pogled ka ostalim rezultatima – na tri kola do kraja još jednih turbulentnih kvalifikacija – tu smo.


Meč istine je pred nama. Ma više od meča, ali isključivo iz sportskih razloga. Meč istorije. A istoriju pišu pobjednici.

Iks nas ostavlja u igri do kraja – onda bismo morali da jurimo trijumf na Puškašu, ili da vjerujemo u Bugare i Krstajića, koji ne veruju ni sami sebi.

Pobjeda nas vodi u predvorje raja, Litvanija pod Goricom je već prežaljena, ali bi poslužila kao meč za ostvarenje sna generacije. Ma svih generacija.
U Beogradu, gradu gdje su naši sportisti pisali istoriju i ostvarivali rezultate za vječnost idemo ponovo po slavu. Trojka Nikole Ivanovića, zlato lavica… Koliko emocija. Red je na fudbalere.


Ili jesi ili nisi – lav. Kaže popularna reklama, a kaže i Stefan Mugoša, strijelac gola na Marakani u jednom od tri dosadašnja poraza od komšija.
“Nikad nismo bili bliži. Sada nam treba 11 lavova”, ispalio je Mugi uoči puta u prijestonicu Srbije.


Treba nam kompletna ekspedicija lavova. Da ostvare sam svih – za sve one koji budu na Marakani i za sve one koji ih bodre iz domovine.


Treba nam pobjeda u Beogradu – zbog fudbala reprezentativnog i klupskog, zbog budućnosti, naše djece koja se bave najlepšim sportom, treba nam i da konačno natjeramo one koji su zaduženi za to, da naprave famoznu istočnu tribinu, kad već neće novi nacionalni stadion.


Treba nam, znajući popularnost fudbala, vjerovatno najveći rezultat u istoriji našeg sporta.
Bili smo prije skoro 12 godina blizu, ispriječili su se Česi. Imamo sada, po imenima, lošiji tim, fudbal nam je dotakao dno, a vremena kada smo vezuvali Engleze u čvor i igrali se sa njima pod Goricom, su prošla… Imamo po imenima lošiji tim i od Srbije. Ali papir je jedno, teren drugo.
A dolje na terenu kultne Marakane samo je jedan pobjednik.

Neka to budu Joveta i družina. Neka zlatnim slovima u analima crnogorskog sporta bude upisan 17. oktobar 2023.