GLAS JUGOSLAVIJE: Vjera u Boškove momke

Sitno brojimo, jedva čekamo… Desetak dana ostalo je do početka Mundobasketa, desetak dana i momci Boška Radovića počinju put slave. U zemlji izlazećeg sunca – Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Drugi put Crna Gora će biti dio Svjetskog prvenstva, prethodni put smo bili najmlađa zemlja učesnica, ovog puta su nam tu titulu preoteli heroji iz Južnog Sudana, zvanično najsiromašnije zemlje na planeti, čija košarkaška priča će sigurno u narednih dvadesetak godina biti ekranizovana. Kao ona kultna čuvenog bob tima sa Jamajke.

Mundobasket će, zna se, proći bez najvećih zvijezda košarke – Drim tim je daleko od svog nadimka, Grci su bez najboljeg igrača (Adetokumpo), Srbi takođe (Jokić), mi sa tim nemamo problema.

Konačno selektor Boško Radović može da računa na kompletan tim – tu je i najveća uzdanica Nikola Vučević, nakon što je propustio nekoliko posljednjih i okuljanja i prvenstava.

E sad o ambicijama… Čuli smo, svjesni smo toga, da je sam odlazak na daleki put, uspjeh. Ali kad već idemo tamo – nema bijele zastave. Tim prije što nas je žrijeb pomilovao – Meksiko i Egipat su prežaljeni, Litvanija nema pun sastav, ali je zemlja košarke i apsolutno prvi favorit grupe. Nakon toga ukrštamo sa Amerima i Grcima vjerovatno, i potpuno rasterećeni čekamo te mečeve, kao nagradu za momke za sve ono što su napravili u periodu za nama. A znamo kako su kvalifikacije bile duge i naporne, koliko je tu izazova bilo.

Šta bi trebalo da bude naša najveća snaga na dalekom istoku? Centarska linija bez dileme (Vučević, Simonović, Dubljević, Radović), kojoj bi pozavidjeli mnogi, dva dobra pleja – leteći Kendrik Peri(ć) i Nikola Ivanović koji iako nije imao sezone za ponos u dresu Zvezde, uvijek u dresu reprezentacije zablista…

Imamo potencijalni problem na beku, za koji se nadamo da može biti riješen, ili nadoknađen, eksplozijom Mihailovića, poenima Radončića, borbenošću Popovića, uz podršku ostalih kad dobiju minute. Svi moraju dati doprinos, ovakva šansa se ne ukazuje često.

Sitno brojimo. I vjerujemo da će baš Crna Gora biti najprijatnije iznenađenje Mundobasketa.