GLAS JUGOSLAVIJE: Želimo novu senzaciju, želimo reprizu Palerma!

Pobjeda Makedonije nad Italijom (0:1), u plej-ofu za Svjetsko prvenstvo u Kataru, bila je jedna od najvećih senzacija u istoriji fudbala. Istorija prošlog 24. marta i dalje je u glavama svakog Makedonca jer se svijet poklonio našim fudbalerima koji su napravili fudbalski zemjotres.

Pobjeda iz Palerma je motiv za novu fudbalsku predstavu u Skoplju protiv istog pacijenta, evropskog šampiona Italije!

Skoplje spremno za praznik fudbala, iako navijači nisu zadovoljni igračima koji su posle te pobede nad Italijom prošle godine kao da su zaspali, kao da su stali. Poraz u finalu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo od Portugala (2:0), neuspješni nastupi u Ligi nacija, a evo lošeg starta i izgubljenih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Forma je loša, selektor Blagoja Milevski ostao na klupi i pored velikog pritiska javnosti i mnogi fudbaleri koji su u timu nisu u vrhunskoj formi, neki nemaju ni klubove, a drugi, poput kapitena Stefana Ristovskog, odlučili su da bojkotuju i ne igraju za reprezentaciju.

Aleksandar Trajkovski je jedan od onih koji nemaju klub, koji je napustio Saudijsku Arabiju i koji se posle duela sa Italijom sutra u Skoplju nada da će pronaći novi klupski izazov. Koliko god da ne igra, koliko god da nema klub, on je ipak naš heroj i strelac gola iz Palerma kada smo njegovom bombom uništili “azure” u 90. minutu, izborili smo se za istoriju i veliku pobedu.

Italija će sutra nastupiti sa novim selektorom u Skoplju, u debiju Lučana Spaletija, koji je na klupi “azura” naslijedio Roberta Manćinija, koji žele revanš i veliku osvetu za sramotu koju smo im naneli prošle godine. Aktuelni šampion Evrope snažnom artiljerijom napašće u Skoplju, ali i Makedonija ima svoje adute, očekuje se podrška sa tribina iako neće biti pune. Očekuje se da Elmas, Nestorovski, Bardi donesu novu radost, novu emisiju i novo čudo.

Ipak, najveći adut Makedonije je loš travnjak arene u Skoplju, koji je i dalje u očajnoj situaciji i zbog čega oba tima neće imati trening punim intenzitetom pred meč.
Da je sutra dan za obračun Italije i Makedonije govori i podatak da će nekoliko sati pre fudbalske utakmice biti i duel osmine finala Evropskog prvenstva u odbojci gde će se sastati ove reprezentacije u Bariju.

Makedonija je u fudbalskoj krizi i to je činjenica, ali ovako veliki dueli su uvek znali da budu prekretnica kroz istoriju. Ovo je utakmica u kojoj nema šta da se izgubi, ovo je obračun na sve ili ništa.