Golbal – najljepša priča crnogorskog sporta

Detalj sa treninga golbal reprezentacije, FOTO: LobSport/Dejan Lopičić
Detalj sa treninga golbal reprezentacije, FOTO: LobSport/Dejan Lopičić

Golbal. Sport namijenjen osobama sa oštećenjem vida. U Evropi se praktikuje od 1946. godine kao igra koja je služila za rehabilitaciju veterana Drugog svjetskog rata. Trideset godina kasnije postao je dio paraolimpijskog programa, a Crna Gora je, zahvaljujući odličnim rezultatima naše golbal reprezentacije, domaćin Evropskog prvenstva što predstavlja najveći događaj u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta!

U podgoričkoj dvorani Verde takmiči se 19 selekcija – deset muških i devet ženskih. Naš tim igraće u grupi sa Finskom, Turskom, Izraelom i Ukrajinom koja je sjutra prvi rival crvenih od 11:30 sati.

Selektor Nikola Čurović vjeruje u dobro izdanje svog tima koji je na prošlom šampionatu Evrope izborio opstanak u elitnoj diviziji osvajanjem sedmog mjesta.

“Ove godine, zahvaljujući rezultatima koje smo ostvarili protekle godine, zavrijedili smo pažnju i dobili povjerenje da organizujemo Evropsko prvenstvo u Podgorici. Pritisak postoji, ali nadam se da ćemo uz pomoć naše publike ostvariti rezultate koje smo zacrtali”, rekao je Čurović.

Četiri od pet reprezentacija izboriće prolaz u nokaut fazu – u drugoj grupi su Litvanija, Njemačka, Belgija, Velika Britanija i Grčka.

“Mi se, po mom mišljenju nalazimo u nešto težoj grupi gdje pored Ukrajine, aktuelnog vicešampiona Evrope, imamo i bronzanu sa prošlosezonskog Evropskog prvenstva – to je reprezentacija Turske. Nama su uvijek neugodni Finska i Izrael. Međutim, optimista sam. Naporno smo trenirali, mislim da smo se dobro spremili za ovo takmičenje i ambicije su da idemo do polufinala, da se umiješamo u borbu za medalju. Hoće li to u ovom momentu biti dovoljno, ne znamo, ali sigurno ćemo dati sve od sebe da obradujemo naše navijače”, zaključio je selektor Crne Gore.

Uzdanica crnogorske reprezentacije je Nikola Nikolić, zvanično najbolji paraolimpijac naše zemlje za 2022. godinu.

“Zadovoljan sam kako su protekle pripreme. Mislim da je forma na visokom nivou, treba da su očekivanja velika, igramo kući, pred našom publikom, što se kaže na našem terenu. Sigurno nikome neće biti ugodno protiv nas ovdje. Mislim da smo spremni da napravimo iskorak u odnosu na prošlo Evropsko prvenstvo”, poruka je Nikolića.

Golgeter Nikšića, jedinog golbal kluba u Crnoj Gori, spreman je da zablista pred domaćom publikom.

“Mislim da sam spreman da najbolji svoj golbal prikažem na ovom turniru. Pružiću sve od sebe da postignemo što više golova, jer bi u tom slučaju ekipa bila daleko efikasnija”, zaključio je naš najbolji golbal reprezentativac.

Crna Gora sedmi put učestvuje na kontineltanom takmičenju. Put ka najboljim evropskim selekcijama započela je 2017. godine iz C divizije, preskočila je dvije stepenice i već drugo prvenstvo zaredom takmiči se u eliti.

Pobjednik Evropskog prvenstva u Podgorici čekiraće kartu za Paraolimpijske igre. Najveće multisportsko planetarno takmičenje još nijedna golbal reprezentacija nije izborila izuzev domaćina – Francuske.