CAS UBLAŽIO KAZNU

Halep može na teren

Foto: Zac Goodwin/PRESS ASSOCIATION

Rumunska teniserka Simona Halep može da se vrati tenisu.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani smanjio je danas suspenziju izrečenu dvostrukoj grend slem šampionki zbog kršenja antidoping propisa sa četiri godine na devet mjeseci.

S obzirom da je vremenski tjesnac od devet mjeseci od kada je Halep poslednji put zaigrala tenis istekao prošlog jula, Rumunka može da se vrati bijelom sportu.

Poslije trodnevnog saslušanja početkom februara, CAS je utvrdio da je njen pozitivan test na zabranjenu supstancu “ušao u njeno tijelo konzumiranjem kontaminiranog suplementa”, a da se anomalije u njenom biološkom pasošu mogu dovesti u vezu sa “kontaminiranim suplementom”, prenosi BETA.

Međunarodna agencija za integritet tenisa u septembru je suspendovala dvostruku grend slem šampionku na četiri godine zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila.

Halep je na US openu 2022. godine bila pozitivna na zabranjenu supstancu koja stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a potom je prošlog maja optužena i zbog nepravilnosti u njenom biološkom pasošu.

Simona je 2018. godine osvojila titulu na Rolan Garosu, a godinu dana kasnije i na Vimbldonu. Rumunka je osvojila 24 titule u singlu i zaradila je više od 40 miliona dolara od nagrada na turnirima. Bila je prva na WTA listi 2017. i 2018. godine.