NAJAVIO KRAJ

Jedan od najboljih u istoriji vaterpola nakon Pariza kači kapicu o klin

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Po mnogima najbolji vaterpolista svijeta u protekloj deceniji, Deneš Varga nakon Olimpijskih igara u Parizu okačiće kapicu o klin.

Olimpijski šampion iz Pekinga 2008. i dvostruki svjetski šampion iz 2013. i 2023. godine je odlučio da završi igračku karijeru u 37. godini.

Mlađi od braće Varga je tokom karijere 12 puta bio šampion Mađarske sa Vašašem, Solnokom i Ferencvarošem u kojem je proveo poslednjih sedam godina.

Solnok je predvodio do trofeja u Ligi šampiona 2017, a najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje je osvajao još dva puta sa FTC-om, 2019. i nedavno na Malti.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Danijelov mlađi brat je seniorsku karijeru počeo kao sedamnaestogodišnjak, prije tačno 20 godina u Ujpeštu, ali je već sledeće godine prešao u Vašaš, dok je jedini inostrani angažman imao u riječkom Primorju, čiju kapicu je nosio od 2010. do 2014. godine. Pored jedne titule u Hrvatskoj i po dvije u Kupu Hrvatske u Jadranskoj ligi, popularni Dumi je sa timom sa Kantride stigao i do finala Lige šampiona u sezoni 2011/2021, kada je u finalu bio bolji Pro Reko. MVP fajnal-fora bio je upravo Varga.

Evropsku krunu osvojio je tek sa Solnokom.

Teška je za Vargu bila 2020. godina kada je morao na operaciju koljena, ali se vratio i osvojio sa Mađarskom Evropsko prvenstvo, godinu dana kasnije i bronzu na Olimpijskim igrama.

Prošle godine, Dumi je tačno 10 godina nakon prve osvojio i drugu titulu svjetskog šampiona u Fukuoki, dok je, ispostaviće se, u poslednjoj klupskoj sezoni u karijere sa Ferencvarošem po drugi put pokorio Stari kontinent i kompletirao triplu krunu (Kup i prvenstvo Mađarske).

Poslednja stanica su Olimpijske igre u Parizu.