Jedna, jedina Kobra sa Vardara

Pozdrav svima iz Skoplja, svim čitaocima nove rubrike na novom sajtu gde ljubitelji sporta mogu pročitati najinteresantnije priče iz regiona, iz bivše Jugoslavije.

I kao “kec na desetku” za moj debi i prvu kolumnu, događaj koji je u Makedoniji napravio fudbalsku buru od emocije i slike iz prošlosti kada je Evropom i Svetom harala jedna Zvezda. I to ona “naša”. Za neke je i u sadašnje vreme – Crvena Zvezda!

Prošle su godine, decenije – bure, ratovi, krize ali oni su ostali legende.

Zamislite na jednom mestu Makedonac, Srbin, Crnogorac, a da to nije vic – To mora da su Darko Pančev, Piksi Stojković i Dejo Savićević.

U pitanju je promocija dokumentarnog filma “Put kobre do zvezde”. Remek delo koje govori o podvizima koje je u svojoj karijeri napravio jedan od najboljih gol mašina sa ovih prostora. Darko Pančev je legenda makedonskog, jugoslovenskog ali i svetskog fudbala. Mi smo ponosni sto je on naš, ali i što je svačiji, zato što legende ne ulaze u istoriju, ako su samo lokalni “frajeri”.

Kobra – Pančev. Neko iz mlađih generacija bi se zbunio. Da mališani, nema kobre pored Vardara, ali Darko Pančev je bio kobra na terenu koji je ujedao kada niko nije očekivao, postizao golove, nosio radost Vardaru, trpao golove velikim klubovima. To je naša jedna i jedina kobra kod nas u Makedoniji i pored Vardara. To je Darko Pančev.

Kakav je samo to napadač bio – prvak evropski i svetski sa Zvezdom, “zlatna kopačka Evrope”, najveći transfer Intera u to vreme… Da, Da, Da. To je bio on.

“Pančev, Pančev, Pančev…”, to su bile prve reči komentatora Milojka Pantića nakon zadnjeg gola u penal seriji u Bariju kada je Crvena Zvezda šokirala svet i postala prvak Evrope. 

Ali nije samo Pančev. Aplauz i ovacije u Skoplju i nakon 30 godina i za Dragana Stojkovića – Piksija, Deja Savićevića, Stevanovića, Binića, Najdoskog, Kanatlarovskog, Boška Đurovskog… To su zvezdine “zvezde” koje su došle i bile deo dokumentarnog filma koji mislim da će se gledati u svim eks Yu republikama, na Balkanu, Evropi…

Oni su na bilo kom dogadjaju idoli starije generacije i primer za mlađe koji znaju samo za Ronalda i Mesija, a nisu svesni da su u naše vreme najbolji bili ovi “naši” – Kobra, Piksi, Genije…

Istorija se piše za pobjednike, za legende i za one koji su nesto značili. Projekti kao ovaj dokumentarac vraćaju nas u neko lepo vreme, u vreme kada smo bili neko i nešto ne samo u fudbalu, nego i u ostalim sportovima. Ovakvi projekti su podstrek za mlađe klince da shvate da i oni mogu da idu putem kojim su pre njih išli naši legendarni sportisti u svim sportovima. I mi sa ovog Balkana, sa ovih malih država možemo, želimo i umemo.

Savremeni lik koji treba da bude uzor kao što su nekad bili Darko, Piksi, Dejo i ostale je – Novak Đoković. I on je imao trnovit put do trona, ali je uspeo – pokorio je svet. ‘Ajmo klinci sa Balkana, svi navijamo za vas, kao što smo pre neki dan navijali za mladi tim Hajduka koji je stigao do finala omladinske Lige šampiona.

Možemo, želimo…

*Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Glas Jugoslavije” nijesu nužno i stavovi redakcije Lob sporta