Kaćin za zagrijavanje – uspješan start Đokovića na Vimbldonu

Đokovićev gaf tokom pauze (foto: Zac Goodwin/PRESS ASSOCIATION/PIXSELL)

Trenutno drugi teniser svijeta, Novak Đoković, uspješno je započeo pohod na peti vezani a ukupno osmi trijumf na Vimbldonu, po čemu bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Srbin je u prvom kolu sa 3:0 (6:3, 6:3, 7:6 (4)), poslije 130 minuta savladao Argentinca Pedra Kaćina. Meč je obelježio i dug prekid, tokom kojeg je zbog kiše navučen krov iznad terena.

Naredni Noletov rival biće Australijanac Džordan Tompson, 70. igrač ATP liste. Teniser iz Australije dosad u 2023. godini ima skor 28-16, a zanimljivo je da u prošlosti nije imao zvanični meč sa Đokovićem.

Što se tiče Kaćina, 68. igrača planete, bio je ovo njegov tek drugi ATP meč glavnog žrijeba na travnatoj podlozi i, u skladu sa očekivanjima, drugi poraz. Pokazao je argentnski “šljakaš” da ima velikih problema kada se ne nalazi na svojoj omiljenoj podlozi, a utisak je da Novak nije ni izbliza iskoristio svoje “rezerve” na ovom duelu.

U prvom setu je viđena jedna razmjena brejkova na startu, ali je u osmom gemu Nole napravio brejk i potom ga lako povrdio za vođstvo u setovima. Tada je uslijedio najdramatičniji period meča, iako nije ni imao veze sa tenisom.

Kiša je počela da pada i očekivalo se da će pauza trajati oko 20 minuta. Međutim, trajala je više od 80 minuta, a tokom tog zastoja Novak je u šali u jednom trenutku izašao na teren i počeo da briše travu peškirom. Šalio se i poručivao publici da treba da duva kako bi se teren brže osušio, a u međuvremenu je tehničko osoblje pokušavalo da mašinama osuši teren što je moguće više.

Odmah na startu drugog seta, poslije druge pauze, Đoković je napravio brejk i, ispostaviće se, stekao ključnu prednost za vođstvo 2:0. Do kraja drugog seta još jednom je oduzeo servis rivalu za 6:3.

U trećem setu je odlučio taj-brejk, budući da prethodno nije bilo mnogo uzbuđenja i da su serveri prilično lako osvajali svoje gemove. U taj-brejku, osmom zaredom koji je Novak dobio, ključ je bio na startu. Tada je Srbin sa dva mini-brejka stigao do prednosti od 3:0, potom i 5:1 i tu je meč faktički bio završen.

Inače, Đoković nije izgubio na Vimbldonu ukupno 2.183 dana.