TUR D'FRANS

Kavendiš rekorder najpoznatije svjetske trke

Foto: JASPER JACOBS/Belga photo/PIXSELL

Biciklista Astane Mark Kavendiš ispisao je istoriju Tur d’Fransa. Britanac je slavio na petoj etapi ovogodišnjeg izdanja najveće trke na svijetu voženoj od San Žan de Morijena do San Vilbaa dugoj 177,4 kilometara, što mu je rekordna, 35. etapna pobjeda na trci oko Francuske.

Britanac je do srijede bio izjednačen sa Edijem Merksom po broju trijumfa, a iako je prošle godine objavio povlačenje odlučio je da se vrati da bi pokušao da postavi novi rekord u čemu je i uspio.

U srijedu je vožena prva etapa u Francuskoj, u koju je Tur stigao dan ranije, a ona je za Kavendiša bila druga prilika da sruši rekord. Prethodnu je propustio u ponedjeljak, kada je u Torinu kroz cilj prvi prošao Binijam Girmaj iz Eritreje.

Ipak, biciklista sa ostrva Man je nadoknadio propušteno ubjedljivim trijumfom na etapi koja je bila stvorena za njega. Kav se sjajno probio između svojih kolega u poslednjem kilometru i pred samim ciljem ga praktično niko nije izazvao. Za Britanca je to prva pobjeda poslije skoro tri godine i ujedno prva otkako je dobio titulu viteza.

Kavendišovo istorijsko dostignuće dolazi godinu dana pošto je zbog preloma ključne kosti morao da se povuče sa Tura, i to dan pošto ga je Jasper Filipsen spriječio da dođe do rekorda. Prethodno je najavio da će mu to biti poslednji Tur, ali mu je Astana odmah poslije pada ponudila da se vrati i pokuša ponovo.

Britanski biciklista se smatra jednim od najboljih sprintera svih vremena, ali je uprkos tome očajnički želio i rekord prije nego što konačno kaže zbogom biciklizmu. I konačno je u tome uspio, pobijedivši u sprintu upravo Filipsena, a njih dvojicu slijedio je Aleksander Kristof iz Uno-Iks Mobiliti tima.

Što se tiče generalnog plasmana, nije bilo nikakvih promena, što se i očekivalo, s obzirom na to da je etapa bila ravničarska. Biciklista tima Emirata Tadej Pogačar ostaje u žutoj majici, sa 45 sekundi prednosti u odnosu na Remka Evenepula iz Sudal Kvik-Stepa, dok branilac titule Jonas Vingegor ima 50 sekundi zaostatka u odnosu na Slovenca.

Na Turu se u četvrtak vozi etapa od Makoa do Dižona od 163,5 kilometra.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare