PREDSTAVLJAMO / KIK-BOKS KLUB BUDUĆNOST

“Rad i disciplina dovode do uspjeha, reprezentacija je uvijek motiv više”

Borilački sportovi su u Crnoj Gori uvijek privlačili veliku pažnju. Karatisti su često znali da ostvare velike rezultate, džudisti takođe, a Ivan Strugar je oduvijek bio sinonim za crnogorski kik boks, o kojem je danas i riječ.

U današnjem Predstavljanju bavićemo se Kik-boks klubom Budućnost, koji sa uspjehom postoji godinama unazad i najvažnije od svega, prepoznat je kao “fabrika talenata” koja proizvodi uspješne reprezentativce.

U periodu od deset godina kao takmičar doživio sam nekoliko ozbiljnih povreda kao što je lom potkoljenice, šake i jos drugih povreda zbog kojih dalja takmičarska priča nije bila moguća. Međutim kik-boks je već dugo bio dio mene i kako sam ostao nedorečen odlučio sam da se posvetim trenerskom poslu i otvorio svoj klub na koji sam danas jako ponosan”, rekao je na početku razgovora za Lob Sport osnivač, trener, a ujedno i selektor Crne Gore, Andrej Đelošević.

Foto: Lob Sport / Dejan Lopičić

Ovaj sport u našoij zemlji uvijek je na nivou, a naš sagovornik kaže da je predrasuda sve manje i da roditelji razumiju koliko benefita sport donosi.

Kik-boks je kod nas uvijek bio na velikom nivou. Rezultati koji su pravili Ivan Strugar, Goran Radonjić, Mirko Vlahović i drugi naši kik-bokseri su obaveza i ljestvica koju bi svi trebali da pratimo. Naravno da će uvijek kod roditelja biti straha kad su djeca u pitanju i to je prirodno da tako bude. Međutim nakon određenog vremena kada vide kako to pozitivno utiče na njihovu djecu i kad vide koliko se rada i truda ulaže, onda se nekako naviknu pa nerijetko i oni sami zavole ovaj sport“.

Foto: Lob Sport / Dejan Lopičić

Rad, red i disciplina je nešto što karakteriše borca, pa je takav slučaj i u Budućnosti.

Klub broji oko 30 članova, a isključivo radom i naravno znanjem se može doći do ozbiljng nivoa. Ovo je specifičan sport, jako težak i zahtjevan u svakom segmentu. No kako sam i naveo – radom, disciplinom i znanjem se sve može“.

>>> “Što je protivnik teži više samopouzdanja imam, cilj nam je finale velikog takmičenja”

Medalje sa velikih takmičenja kako klupskih tako i reprezentativnih plod su kvalitetnog rada, a iz kluba ne planiraju da se na ovome zaustave.

Rezultat je uvjek najbolji indikator, a mi sa našim skromnim sredstvima pravimo velike rezultate. Rezultate koji bi bili veliki i za zemlje koje imaju mnogo više stanovništva nego što ima Crna Gora. Nadam se da je Crna Gora toga svjesna, ukoliko nije nadam se da će jednog dana biti. Boljih ambasadora od sportista nemamo niti ćemo ikad imati“.

Čađenović i Đelošević na treningu. (Foto: Lob Sport / Dejan Lopičić)

Budućnost takođe daje mnogo reprezentativaca, a to je i jedna od najvećih motivacija koja tjera mladog sportistu na što veće odricanje i trud.

Reprezentacija je uvijek motiv i obaveza više. Kao trener seniorske reprezentacije uvijek osjećam veću odgovornost, a rezultati su jak motiv kako za nas koji stojimo u uglu borcima tako i njima od kojih najviše zavisi ishod zbog kojeg će usrećiti ljude u svojoj zemlji“.

Čađenović i Đelošević na treningu. (Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić)

Sjajna je godina iza Nemanje Čađenovića, a kako je Crna Gora postavljena na mapu svijeta zbog sjajnih rezultata, iz kluba nastoje da se trend medalja nastavi i narednom periodu.

U poslednje vrijeme Nemanja Čađenović je takmičar zbog kojeg moto – “Važno je učestvovati” više i nije. Tačnije skoro da nema Svjetskog ili Evropskog kupa koji nije osvojio ili uzeo medalju, tako da nas polako navikava na ozbiljne rezultate . Trenutno je prvorangirani na WAKO Svjetskoj listi i teško da će ga neko skorije pomjeriti sa tog mjesta. Planovi su uvjek velika takmičenja kao što su prvenstvo svijeta i prvenstvo Evrope. Želimo da se jednog dana čuje naša himna na ovim takmičenjima i sav rad je usmjeren ka tome“, zaključio je Đelošević.