GLAS JUGOSLAVIJE: Kompleks “Makedonija” za veliku Italiju

Imaju brojne svjetske i evropske titule, imaju fudbalsku istoriju, tradiciju i kulturu, ali imaju i veliki problem u sadašnjosti. Italija nije igrala na Mundijalu u Kataru zbog Makedonije i poraza u baražu prošlog marta u Palermu (0:1), a sad „azuri” ponovo imaju problem na putu ka plasmanu na Evropsko prvenstvo, a opet problem ima isto ime.

Italija je u septembru i sa novim selektorom Luđanom Spaletijem kiksala protiv Makedoniji i u Skoplju odigrala 1:1, sa kojom ova selekcija sada mora opet da se bori do kraja za da osigura plasman na završnicu Evropskog prvenstva.

Zato su izabrali „Olimpiko“, Rim… potrebna im je sva snaga za tri boda večeras nad Makedonijom. Očekuje se pun stadion, velika podrška – spremaju osvetu ali se i plaše.

“Makedonija nisu samo Elif Elmas i Enis Bardi… To je respektabilan tim i trener koji dobro zna svoj posao”, rekao je Spaleti uoči važne utakmice u kojoj Italija može da ostane u igri za drugo mesto samo sa pobeda, grupa koja je paklena i kojom dominira Engleska, Ukrajina je druga, a Malta totalni autsajder.

Može li Makedonija da napravi novi pakao Italiji? Igrači nemaju nikakav rezultatski pritisak, ali imaju želju da se takmiče i motiv da pariraju velikom rivalu, kao i u prethodnim duelima. Naša selekcija treći put gostuje u Italiji i nije izgubila. 2017. smo u Torinu igrali 1:1 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kada je to bila jedina pobeda „azura” nad Makedonijom i to u Skoplju sa 2:3 posle velikog “rata“, drame i preokreta.

Međutim, u novi rat se ulazi sa herojem Aleksandrom Trajkovskim. Strijelac istorijskog pogotka Palerma i strelac pogotka sa tog meča 1:1 u Torinu. “Bombarder” je povređen i danas neće pomoći saigračima u Rimu, Nestorovskog nema, nema Sefana Ristovskog…

Makedonija najavljuje podmlađivanje sastava i kao takva ulazi u poslednja dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Danas sa Italijom u Rimu i u ponedeljak na novom spektaklu u Skoplju sa Engleskom. Ova generacija je dobra, hrabra i kvalitetna, ali nije bilo sreće za novo čudo i novi plasman na Evropsko prvenstvo.

Grupa je paklena sa aktuelnim šampionom Evrope i finalistom Engleskom, ali sa Ukrajinom, koja je takođe igrala na prošlom Evropskom prvenstvu i bila u istoj grupi sa Makedonijom.
Ali svejedno, i pored neuspjeha, ovaj cuklus će ostati u sećanju upravo posle novog udarca protiv Italije i odličnih 1:1 u Skoplju.

Večeras je novi izazov i nova šansa da se zapali život velikog favorita. Spaleti da ujedini fudbalsku javnost, pomirio se sa Frančeskom Totijem, zatražio maksimalnu podršku, zatražio poštovanje prema Makedoniji.

Makedonija je u Rimu zbog senzacije i usluge Ukrajini, koja u ponedeljak dočekuje Italiju. A za malu selekciju sa Balkana nema veće nagrade kada ti se godinama i godinama “trese” velika fudbalska velesila. Bez obzira na ishod večerašnjeg duela – Makedonija će godinama i godinama ostati veliki „kompleks” za sve u Italiji…