U PODGORICI ODRŽAN DJEČIJI FESTIVAL SPORTA

“Kroz sport se uče univerzalne vrijednosti čovječanstva”

Na stadionu malih sportova u Podgorici održan je u nedjelju One dječiji festival sporta u organizaciji Glavnog grada i kompanije One, a u okviru Podgoričkog bazara.

Crnogorski sportisti, preko 250 mališana i njihovi roditelji kroz druženje su osjetili duh olimpijskih vrijednosti, koje su bile i zaštitni znak manifestacije.

Tokom revijalnog događaja, na poligonu spretnosti, djeca su sa roditeljima igrala fudbal, košarku, rukomet, a bavila su se i karateom, atletikom, mačevanjem, tekvondom, stonim tenisom, plesom, ritmičkom gimnastikom, aikidom…

Jedan od pristutnih bio je i džudista Srđan Mrvaljević.

“Sport je najbolja aplikacija uma i tijela za razvoj djece. Kroz sport se uče neke od osnovnih univerzalnih vrijednosti čovječanstva kao što su poštovanje, disciplina, hrabrost, srčanost, skromnost, prijateljstvo i zajedništvo. Siguran sam da će mnogi od vas biti broj jedan i da ćete ostvariti svoje sportske snove, a mi ćemo svakako biti tu da vas podržavamo, hrabrimo, budemo dio vašeg sportskog puta, pobjeda i da zajedno sa vama slavimo sve vaše uspjehe”, naglasio je Mrvaljević.

Bivša rukometašica Katarina Bulatović takođe je podijelila sopstvene utiske u Podgorici.

“Lijepo je vidjeti koliko je po hladnoći došlo djece s osmjehom da se druže, raduju i pokažu svoje sportsko umijeće. Ovakve manifestacije nam nedostaju, posebno za najmlađe kategorije. Ovo je odličan način da počnu da se druže, rekreativno ili profesionalno bave sportom. Neki od vas će biti budući olimpijci i navijaćemo za vas. U sportovima kao što su mačevanje, tekvondo i drugi možemo ostvariti brze i sjajne rezultate. Imamo sjajne sportiste. Njihovo vrijeme tek dolazi i oni će pokazati najbolje od sebe”, poručila je Bulatović.

Festivalu sporta prisustvovala je i teniserka Danka Kovinić.

“Puno mi je srca kada na okupu vidim mnogo djece koja se bave različitim sportovima. Privuklo mi je pažnju mačevanje, iako do sada nisam imala prilike da ga uživo gledam. I meni je ovo novo iskustvo i svarno je prelijepo. Drago mi je što se kompanije i institucije udružuju i što vode računa o mlađim generacijama. Uživam i nadam se da uživaju i klinci. Vjerujem da crnogorski sport ima budućnost. Generacije koje su na zalasku karijere pružiće vjetar u leđa mlađoj generaciji. Imamo talenata, entuzijazma, želje za radom i uspjehom, tako da ćemo u narednim godinama, sigurna sam, imati vrhunske sportiste”, istakla je Kovinić.

Crnogorska tekvondo reprezentativka Anđela Berišaja jedna je od svijetlih tačaka naše sportske budućnosti.

“Za mene je sport veoma važan segment u životu i veoma sam srećna što imam priliku da djecu inspirišem da se bave sportom i budu što dalje od ulice. Sport je za mene veoma važan i mislim da djeca treba da se bave njime. Zahvaljujući upravo sportu sam upoznala mnoge kulture i društva”, naglasila je Berišaj.

Predstavnik Sekretarijata za sport Glavnog grada, Miloš Antić, zahvalio je klubovima koji su učestvovali na manifestaciji,

“Pokazali ste da ste prava podrška događajima koji slave mladost i zdrave stilove života”, istakao je Antić.

Ana Mihailović, direktorica za komercijalnu strategiju i razvoj proizvoda u kompaniji One, navodi da se pomenuta kompanija trudi da utiče na djecu da zavole sport i da je on pravi kapital za budućnost.

“Ono što nije manje važno jeste naša želja da već tokom djetinjstva usvojite olimpijske vrijednosti i da poštovanje, fer-plej ravnopravnost, solidarnost i tolerancija postanu dio vas, zbog čega ćete izrasti u sjajne ljude. Kada smo mi u pitanju, ova misija ima i mnogo šire značenje. Ponosni smo što je upravo ovaj Festival, prilika da pokažemo koliko su partnerstva važna, posebno onda kada svi udružimo snage, jer to je suština olimpijskih vrijednosti. Ponosnimo smo na saradnju sa Glavnim gradom i Sekretarijatom za sport i šansu da sa prijateljima iz Crnogorskog olimpijskog komiteta zajedno radimo na promociji sporta i svih ideja koje su važne za društvo i djecu. Sigurna sam da je ovo samo početak i da ih zajedno očekuje puno toga u ovoj olimpijskoj godini. Brojimo mjesece do Olimpijskih igara. Pozivam vas da svi budemo jedan tim, da bodrimo naše predstavnike na ljeto, da navijamo srcem za njih i da iskre naših želja lete do Pariza i donesu našim olimpijcima sreću”, zaključila je Mihailović.