Kruta i Durutović: Nevjerovatno je zadovoljstvo igrati veliko takmičenje u svojoj domovini i gradu

Kruta (foto: Filip Roganović)

Plivanje i vaterpolo u Podgorici su počeli da se razvijaju praktično tek 2009, godinu nakon “vaterpolo manije” nastale trijumfom “ajkula” na Evropskom prvenstvu u Malagi. Tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša obećao je pet bazena. Nismo dobili toliko, ali jesmo jedan olimpijski otkriveni i jedan dvadesetpetometarski na mjestu nekadašnjih teniskih terena u okviru SC “Morača” – dovoljno za organizovanje nekoliko značajnih takmičenja. Glavni grad je bio organizator Superfinala Svjetske lige 2009, kvalifikacija za Svjetsku ligu, Svjetski kup, par evropskih šampionata za mlađe kategorije i Svjetskog prvenstva za juniore.

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore se pokazao kao pouzdan partner Federacije vodenih sportova (World aquatics) i Evropske federacije vodenih sportova (LEN), pa i nije bilo neko iznenađenje kada je LEN upravo VPSCG dodijelio organizaciju najmasovnijeg Evropskog prvenstva. Od sjutra do 16. jula u Podgorici će se nadmetati 25 vaterpolo reprezentacija uzrasta do 15 godina.

>>> Podgorica domaćin istorijskog Evropskog prvenstva

Crnogorska kadetska reprezentacija nalazi se u prvoj diviziji. Rivali izabranicima Nenada Vukanića će biti Mađarska, Italija i Španija.

Veliko je zadovoljstvo igrati u svojoj zemlji prvo veliko takmičenje u karijeri. Prisutna je mala doza treme, osjećamo pritisak da moramo odbraniti domaći teren ali se nadam da ćemo ga prevazići i da će publika biti naš osmi igrač“, rekao je Stefan Kruta.

Kruta (foto: Filip Roganović)

Vukanić je okupljao petnaestogodišnjake kad god je mogao. Pripreme su počele praktično u januru.

Iza nas je veoma dugačak i zanimljiv proces tokom kojeg smo se zbližili, postali familija i smatram da će nas taj osjećaj nositi do kraja prvenstva. Vjerujem u svoju ekipu maksimalno. Mislim da možemo svakog da pobijedimo, koncentracija i naša glava je ključ svega“, dodao je kapiten.

>>> Vukanić: Cilj je da naučimo momke kako se postaje šampion

Kruta je izdvojio Mađarsku kao najjačeg rivala u grupi i poručio da će on i saigrači imati maksimalan pristup ko god da je protivnik.

U sastavu kadetske reprezentacije Crne Gore će biti pet vaterpolista Budućnosti. Među njima je i Andrej Durutović.

Pošto se šampionat održava u glavnom gradu naše domovine, želio bih da pozovem sve prijatelje i članove porodica da napune tribine, da dođu svi da nas podrže kako bismo igrali najbolje što možemo i podarili publici lijepe utakmice za gledanje“, rekao je Durutović.

Durutović (foto: Filip Roganović)

Otkrio je Podgoričanin kako izgleda kada počnete da trenirate vaterpolo u glavnom gradu i o čemu je maštao.

Cilj mi je bio da dođem do reprezentativne kapice. Nevjerovatno zadovoljstvo je kada predstavljaš državu na jednom od najvećih turnira na svijetu. Naravno, kao jedan od momaka iz Podgorice osjećam dodatnu obavezu da svoj grad i državu predstavimo u najboljem svijetlu“.

Durutović obećava da će nastaviti da trenira još jače kako bi u budućnosti zaigrao za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Trenutno ipak razmišlja samo o Evropskom prvenstvu za kadete koje počinje sjutra u Podgorici.

Imamo veliku motivaciju. Kao štoj je rekao kapiten, postali smo jedna velika porodica, svi se međusobno odlično poznajemo, znamo sve vrline i mane i probaćemo da izvučemo maksimum“.

Durutović (foto: Filip Roganović)

Najmlađa crnogorska vaterpolo selekcija će najmasovniji šampionat Starog kontinenta u istoriji otvoriti protiv Mađarske u subotu do 21 sat.

Mađarska je opasan rival, jaki su i fizički i psihički. Znamo da su vaterpolo nacija, šta su sve osvojili i da su u svjetskom vrhu u svim kategorijama. Odigrali smo egal sa njima na pripremnom turniru u Duizburgu i nadam se da, uz koncentraciju i pune tribine, možemo da napravimo dobru atsmoferu i izvučemo pobjedu“, zaključio je Andrej Durutović.