Luka Bresel je novi kralj snukera

Photo: Zhai Zheng/XINHUA/Pixsell

Luka Bresel je prvi put u karijeri postao prvak svijet u snukeru tako što je u finalu svjetskog šampionaza u Šefildu savladao Marka Selbija, četvorostrukog prvaka svijeta. Mladi Belgijanac od starta svoje karijere pokazuje da je kadar da ugrozi neke od najvećih imena “igre sa kuglama”.

Breselu je 28 godina, i tek je četvrti igrač koji nije sa područja Britanije a da je uspio da osvoji titulu prvaka svijeta, a put do nje nije bio lak.

Kada u četvrtfinalu preskočite čovjeka koji je sinonim za snuker, Ronija O’Salivena a u polufinalu Kineza Sija Đijahuaija, onda vam je jasno o kakvom se igraču radi. U finalu ga je dočekao Selbi koji je zamalo preokrenuo meč u svoju korist sa pet vezanih frejmova, ali sa dva frejma na kraju Bresel je odnio titulu.

Belgijanac je debitovao na ovom takmičenju prije 11 godina i drži rekord najmlađeg učesnika svjetskog prvenstva a sada već uveliko napada prvu poziciju na kojoj suvereno vlada gore pomenuta “Raketa”.

Simbol sporta i nacije je O’Saliven, božanstvo u snukeru ali možda je došlo vrijeme za mlađe generacije da svrgnu “kralja” sa trona i da igru koja datira još iz 16.vijeka naprave još konkurentnijom, a Luka Bresel ima potencijal da to uradi.