ŠAH

Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića

Foto: ŠSCG

Bogate aktivnosti Šahovskog saveza Crne Gore se nastavljaju, pa će Cetinje od 22. do 29. juna biti domaćin Memorijalnog turnira u čast Srđe Dragaševića

Dragašević nas je napustio prošle godine, a ove godine Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa porodicom Dragašević, Ministarstvom sporta i mladih i Opštinom Cetinje organizuje Open turnir u njegovu čast.

Predviđeno je igranje A i B turnira, a gornja rejting granica za B turnir je 2.100 rejting poena. Ukupan nagradni fond iznosi fantastičnih 15000 eura, od čega 12.000 eura pripada A turniru dok je fond B turnira 3000 eura. 

Pobjednik glavnog turnira osvojiće osim pobjedničkog pehara i vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 2000 eura, a nagradni fond je raspoređen na 15 redovnih nagrada. Specijalne nagrade za najuspješnijeg kadeta i kadetkinju nose ime Srđe Dragaševića.

Srđa Dragašević, izadanak čuvene loze, je bio predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore u periodu od 2004. do 2011. godine. To je period kada je Šahovski savez Crne Gore primljen u FIDE i ECU, a Crna Gora uvela šah u škole, organizovala velika zvanična takmičenja, po prvi put samostalno nastupila na olimpijadama i ekipnim prvenstvima Evrope. Bio je to period velikog uzleta crnogorskog šaha, u velikoj mjeri zahvaljujući čovjeku koji je neizmjerno obožavao drevnu igru i slobodno vrijeme provodio za tablom.

Uspješno je pokrio sva 64 polja i uz Stanislava Ćana Koprivicu organizovao superturnir u Nikšiću 1983. na kojem su igrali Kasparov, Talj, Spaski, Petrosjan, Larsen, Portiš, Gligorić, Ivanović…

Očekuje se da turnir privuče veliko interesovanje šahista iz Crne Gore, ali i drugih zemalja, te da Cetinje krajem juna bude domaćin izvanrednog turnira, baš onakvog kakvog je zaslužio Srđa Dragašević. 

Trenutnu listu učesnika predvodi Nikita Petrov, aktuelni šampion Crne Gore, a slijede velemajstori Mihail Brjakin i Zaur Mamedov, a kompletan raspis turnira dostupan je na sajtu Šahovskog saveza Crne Gore.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare