(Ne)spremni za Evropsko prvenstvo

Mirović: Ovog ljeta imamo duplo manje vremena za pripreme

Selektor U17 vaterpolo reprezentacije Crne Gore i koordinator svih mlađih kategorija, Miodrag Mirović, kazao je da svako veliko takmičenje u mlađim kategorijama predstavlja dio procesa u stvaranju igrača za seniorsku nacionalnu selekciju, te da rezultati nisu prioritet.

Mirović će od 8. do 15. avgusta  na šampionatu Evrope u Manisi voditi generaciju koja je nedavno odigrala prvu zvaničnu kontrolnu utakmicu, protiv Mađarske u Budvi.

Odigrali smo šest sparinga i jednu zvaničnu utakmicu koja se završila 12:9 u korist Mađarske. Njihov stil igre se razlikuje od našeg, tako da nam svake zajedničke pripreme idu u korist. Fizički su dominantniji i spremniji, dobro se snalaze u duelima, poznaju igru, kvalitetni su u šutu i reakciji… Ova generacija im je trenutni evropski U15 i svjetski U16 prvak. Pokazali su da su trenutno bolja ekipa od nas. Mi smo napravili uvid u naše trenutne mogućnosti i ostaje nam da radimo više i kvalitetnije kako bismo u budućnosti parirali njima i ostalim ekipama iz vrha. Kada se sve sabere, zadovoljni smo pripremama sa Mađarskom”, kaže Mirović.

Mini-pripreme i meč sa Mađarima označio je i početak priprema za nastup na Evropskom prvenstvu.

Ovog ljeta imamo skoro duplo kraći ciklus priprema nego prošle godine. Počinjemo 22. juna u Nikšiću, ukoliko bazen bude u funkciji. Planirano je da tamo radimo 12 dana, a zatim se selimo u Bečej, gdje imamo kvalitetne uslove i gdje ćemo boraviti tri sedmice. U sklopu tog dijela priprema odradićemo sparinge sa Mađarskom, Srbijom, Njemačakom i Australijom, a imamo i kontrolni turnir u Segedinu. Poslije nekoliko slobodnih dana, okupićemo se u Podgorici odakle krećemo u Manisu na Evropsko prvenstvo”, ističe Mirović.

Rezultat nije prioritet

Na pitanje koliko ova generacija može na šampionatu Starog kontinenta, Mirović ističe da rezultat nije prioritet.

Evropska i svjetska prvenstva u mlađim selekcijama spadaju u kontrolna takmičenja u procesu stvaranja igrača za seniorsku reprezentaciju. Prioritet nije rezultat, već individualna obuka svakog pojedinca čime bi stvorili preduslove za potpuno isticanje njihovih potencijala. Tome težimo, a za koji rezultat na ovogodišnjem EP će to biti dovoljno, ostaje da se vidi. Rad, trud i odricanje se uvijek isplate, prije ili kasnije”.

Mirović je u razgovoru za sajt Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore podvukao:

Radimo i na stvaranju trenera koji bi u budućnosti trebali da daju ozbiljan doprinos našem sportu. Svi oni su angažovani u stručnim štabovima mladjih reprezentativnih selekcija”.

Zadovoljan novim sistemom takmičenja

Šampionati u mlađim selekcijama od ove godine se održavaju po drugačijem sistemu, u kome su ekipe podijeljene po kvalitetu. Najboljih osam, među kojima je i Crna Gora, sastaće se međusobno u grupnoj fazi.

„Crveni“ će u grupi A igrati sa Mađarskom, Španijom i Hrvatskom. Rivali u B grupi biće Srbija, Grčka, Italija i Holandija, u C grupi igraće Francuska, Rumunija, Poljska i Turska, a u D grupi su Malta, Gruzija, Njemačka i Ukrajina.

Po dvije najbolje ekipe iz grupa A i B plasiraće se u četvrtfinale.

Trećeplasirani timovi iz A i B grupa igraće u osmini finala sa drugoplasiranim iz grupa C i D, dok će pobjednici grupa C i D igrati protiv četvrtoplasiranih ekipa iz A i B grupa za prolaz među osam najboljih.

Na taj način su se izbjegle utakmice sa prevelikom razlikom u kvalitetu između timova, a to znači da moramo da budemo fizički spremniji nego ikad. Biće veoma izazovno i interesantno u svakom slučaju”, ističe Mirović.

Napredak igrača optimalan

Ova generacija je prošle godine osvojila četvrto mjesto na šampionatu svijeta. Da li su igrači napredovali u odnosu na prošlu godinu?

Svako radi u okvirima svojih mogućnosti tako da smatram da je s obzirom na uslove i okolnosti napredak igrača optimalan. Naravno, uvijek može bolje. Na svima nama u crnogorskom vaterpolu je odgovornost i obaveza da se potrudimo više kako bismo proizvodnjom kvalitetnih igrača bili konkurentniji na međunarodnoj sceni u seniorskoj konkurenciji”, ističe Mirović.

A da li u ovoj generaciji ima potencijala za tu priču – Mirović smatra da ima, ali da moraju da se ispune i neki „uslovi”.

Potencijal je uvijek prisutan kod nas. Ako budemo svi zajedno u klubovima i reprezentaciji pravilno usmjeravali ove momke, imamo veliku šansu da iz ove selekcije dopunimo pogon seniorske ekipe. Ukoliko u tome uspijemo, optimista sam. U ovom timu imamo talente koji mogu puno da doprinesu crnogorskom sportu”, zaključuje Mirović.

U Mirovićevom stručnom štabu Crne Gore su pomoćni treneri Uglješa Brguljan i Filip Andrić, doktor Nenad Todorović i tim menadžer Mirza Krcić.