MMA reprezentacija uglas: Veliko iskustvo iz kojeg izlazimo jači, očekujte Svjetsko prvenstvo u Podgorici

Malo je epiteta sa kojim se može opisati učešće crnogorske MMA reprezentacije na drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu.

Sport koji je najbrže rastući i pravilno kanališe energiju nije dobio razumijevanj države (nadamo se da uskoro hoće), pa je samofinansiranje glavni izvor prihoda za takmičenje na svjetskoj smotri.

Crnu Goru predstavili su borci Mensur Kijamet, Luka Radulović i Predrag Božović.

Narodski je naše predstavnike “bio maler” od samog starta, i zasigurno je da su na žrijebu imali najjače protivnike koji su u nastavku turnira osigurali medalje. Mensurov meč koji je bio zakazan za 16 časova pomjeren je za 19 što je značilo ponovno zagrijavanje, pa sjedenje, i opet ovo prvo.

Kada na to dodamo da je preko puta imao Umara Safarova svjetskog osvajača bronze i prvaka Azije, to dovoljno govori o kakvom se borcu radi. Ipak, Mensur je pokazao sjajan otpor te oduševio publiku svojim potencijalom o kojem se pričalo narednih dana.

>>> Hrabar otpor protiv šampiona Azije i osvajača svjetske bronze

Oprobao sam se sa jednim šampionom. Mislim da nisam bio daleko od pobjede. Ovo svakako znači mnogo za nas, steklo se jedno veliko iskustvo, i nadamo se da ćemo u narednom periodu biti sve bolji bolji i doći do medalje“, rekao je Mensur.

Drugi dan prvenstva, bio je rezervisan prvo za Lukin meč, a zatim i Predragov. Nikšićanin je radio sa Bugarinom Kristijanom Kanevim i imao priliku da polugom završi meč. Ipak sirena za kraj runde išla je na ruku bugarskog borca, koji je u parteru uspio da dođe do pobjede.

>>> Raduloviću izmakla pobjeda u poslednjim sekundama

Mislim da sam odradio dobar meč, sa izrazito teškim borcem. Mislim da je sudija trebao da nas odvaja od partera, kako bi mogli da imamo pravu borbu, i kako bih pokazao svoj potencijal. Svakako da sve ovo mnogo znači za iskustvo i samopouzdanje u budućnosti“, rekao je mlađani Radulović.

Peđa Božović je pokazao zašto ga se protivnici plaše u osmini finala kada je tokom tri runde dominirao protiv Italijana Adrijana Menegetija.

Ipak tvrd orah naišao je u četvrtfinalu. Jedan od najvećih mladih prospekata i svjetski šampiona Gadži Gadžijev bio je prepreka Božoviću.

Bahreinac je bio uzdrman u prvoj rundi, a u trećoj je “popio” udarac u glavu od kojeg bi rijetko ko ostao na nogama. Ipak, očigledno da je Gadži navikao na slične stvari, što govori i podatak da će se boriti za zlatnu medalju.

Veliki je napredak od prethodnog prvenstva. Prvi protivnik je dosta iskusniji od mene, ali uspio sam da ga izdominiram u svakom segmentu. Drugog dana sam se čini se istrošio, radio sam protiv šampiona svijeta, zaprijetio sam mu, uspio je da preživi dva nokdauna. Dao sam sve od sebe, i iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koji su nas podržali“, ističe Božović.

Svi protivnici naših momaka, izuzev Italijana uzeli su medalje, ali je svaki propisno namučen, dok je i zasigurno da im neće biti svejedno kada u budućnosti nalete na nekoga ko predstavlja Crnu Goru.

Alen Džankić je rekao da je ponosan na svoje momke, i svjestan je potencijala naših boraca.

Kao selektor mogu samo da kažem da sam ponosan na sva tri momka.v Nastupiti na najvećoj smotri je samo po sebi uspjeh, ali mi smo otišli korak dalje, i stekli poštovanje i pokazali kakav potencijal posjedujemo. Ni Mensura ni Luku ni Peđu žrijeb nije “mazio”, već na startu dao glavne favorite za medalju. Ovo je jedno veliko iskustvo i prenošenje znanja koje će nam donijeti uspjehe, siguran sam već na sledećem velikom takmičenju“, rekao je selektor reprezentacije Crne Gore.

Predsjednik jednog od najmlađih Saveza u državi, Miloš Kaluđerović ne krije zadovoljstvo nakon dobro prikazanih borbi, i smatra da Crna Gora može da se takmiči, kao i da organizuje ovako prestižna prvenstva.

“Još jednom smo dokazali da možemo da se nosimo sa svima. Ovo je ozbiljan nivo takmičenja, a što se tiče organizacije, siguran sam da mi u Crnoj Gori možemo da napravimo mnogo bolje Svjetsko prvenstvo. Za to nam treba pomoć od opštine, Glavnog grada, pa i Ministarstva za kulturu i sport.”

Pored upoznavanja ljudi sa sportom, Crna Gora bi od Svjetskog prvenstva imala višestruku korist, pogotovo ako gledamo sa turističke strane.

Velika je stvar organizovati Svjetsko prvenstvo, i dovesti preko 60 zemalja i dvije do tri hiljade boraca da borave u Podgorici, i to u periodu van sezone kada turista u našoj državi gotovo da nema. Ono što je sada ispred nas je MFC (Montenegro fighting championship) takmičenje, i očekujemo veliki odziv boraca. Okrećemo se ka tome i gledamo unaprijed da za sledeću godinu, ukoliko mi ne budemo organizatori prvenstva svijeta odemo u tu državu koja će biti domaćin“, zaključio je Kaluđerović.

Sport širi granice i spaja ljude, a o tome će najbolje svjedočiti novinarski rečeno “topla ljudska priča” u kojoj su glavni akteri Crnogorci i Angolci. O planovima afričke države i mediteranske ljepotice imaćete priliku da pročitate u narednim danima.

Entuzijazam ne jenjava, štaviše iz turnira u turnir je sve veći, a ako već nemamo vatromet za novogodišnju noć, čiji je trošak ogroman, bilo bi lijepo kada bi se dio “ušteđenog” novca prenio na sportove koji su u ekspanziji, i sa najvećim potencijalom, a MMA je favorit u tome.