PARIZ 2024

MOK prelomio – bez Rusa i Bjelorusa!

Bez zastave Rusije u Paritzu, FOTO: David Davies/PRESS ASSOCIATION/Pixsell
Bez zastave Rusije u Paritzu, FOTO: David Davies/PRESS ASSOCIATION/Pixsell

Rusi i Bjelorusi neće učestvovati u tradicionalnom defileu sportista na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu u julu, saopštio je u utorak Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a prenose brojni svjetski mediji. Sportisti iz tih zemalja, koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre, takmičiće se bez državnih obilježja, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nastupaće kao takozvani pojedinačni neutralni sportisti (AINs) pod specijalnom zastavom, sa himnom bez stihova, saopštio je MOK.

“Neće učestvovati u defileu delegacija tokom ceremonije otvaranja, s obzirom na to da su pojedinačni sportisti”, saopšteno je iz MOK-a posle sastanka Izvršnog odbora.

Navedeno je međutim da će imati priliku da budu dio ostalih aspekata ceremonije otvaranja, van zvaničnog defilea, a još nije odlučeno da li će im biti dozvoljno prisustvo tokom ceremonije zatvaranja igara u Parizu.

Direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta Džejms Meklod rekao je da će pojedinačni neutralni sportisti biti na licu mjesta, ali da neće biti dio defilea na rijeci Seni 26. jula. Meklod je rekao da je slična situacija bila na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kada su se takmičili “nezavisni olimpijski učesnici” iz bivše Jugoslavije.

MOK je takođe saopštio da će sportiste, koji se kvalifikuju, provjeravati tročlani odbor da bi se osiguralo da ispunjavaju kriterijume uspostavljene za Ruse i Bjeloruse. U odboru je, između ostalih, bivši NBA košarkaš Pol Gasol. Neće biti dozvoljeno učešće sportistima koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini, ili rade za vojsku i bezbjednosne službe.

MOK je naveo da očekuje da će se za Pariz kvalifikovati 36 ruskih i 22 bjeloruska sportista. Na Olimpijskim igrama u Tokiju, 2021. godine, ruski tim imao je 330 članova, a bjeloruski 104.

Igre u Parizu su na rasporedu od 26. jula do 11. avgusta.