“Muška odbojka u usponu, želja veća podrška navijača”

Budva i Budućnost demonstrirali su sjajnu odbojku u finalu, Foto: OSCG

Odbojkaši Budve i Budućnost Volley-a priredili su jednu od najzanimljivijih finalnih
serija za titulu prvaka Crne Gore posljednjih sezona. Malo je nedostajalo da prvi put u istoriji završnice plej-ofa gledamo majstoricu.

Međutim, iskustvo igrača Budve i smirenost u završnici donijelo je šampionu novu, petu titulu nakon četiri meča. Budva je u finalnoj seriji slavila 3:1 u pobjedama, od čega su oba meča odigrana u Podgorici riješena taj-brejkom.

Srednji bloker Budve, Matija Ćinćur, srećan je zbog najuspješnije sezone u dosadašnjoj karijeri, kod korektora Budućnosti, Bojana Strugara pomiješane emocije. On je stigao u Budvu nakon značajnog iskustva u ekipama Jedinstva i Budućnost Volley-a i već u prvoj sezoni došao do duple krune. Iako jedan od najmlađih, značajno je doprinio u osvajanju pete krune u nizu, sa 39 osvojenih poena u četiri meča finala.

„Dupla kruna sa Budvom veoma mi znači i vidim je kao krunu moje dosadašnje karijere. Još veću čar ima jer je ekipa veoma mlada, sa prosjekom od 21 godine. Odbojka je kolektivna igra i smatram da je ovo uspjeh čitave ekipe, bez zajedništva nema ni uspjeha. Čestitam mojim saigračima i stručnom štabu na uloženom trudu i velikom radu koji nas je doveo do duple krune. Inače, prema svakoj etapi moje dosadašnje igračke karijere, od Jedinstva preko Budućnosti i sada Budve, gajim posebno poštovanje“, zadovoljan je sezonom Ćinćur.

Najbolji poenter Budućnost Volley-a, Bojan Strugar, očekivao je tijesnu seriju nakon koje žali što titula nije vraćena u Podgoricu nakon 14 godina.

„Poprilično sam siguran da je ovogodišnje finale bilo možda i najinteresantnije i najneizvjesnije unazad par godina i da je publika mogla da uživa u lijepoj odbojci. Nakon nekoliko dana i dalje osjećam gorčinu i žal za propuštenom prilikom koju smo imali u mečevima koje smo izgubili, jer su vrlo lako te utakmice mogle da odu i u našu korist i da se mi radujemo, samo da smo bili malo više staloženiji u završnicama setova. Međutim, na kraju su nijanse odlučile i pehar je otišao u protivničke ruke i vitrine“ kazao je Strugar.

Za korektora reprezentacije Crne Gore sezona je bila posebna, zbog povratka u svoj tim.

„Vjerujem da se sve u životu dešava sa razlogom, pa tako i ovaj moj (ne)planirani povratak u matični klub svrstavam u tu kategoriju. Spletom okolnosti i pored nekoliko ponuda, kako prije tako i tokom sezone, jednostavno nisam dobio adekvatan poziv iz inostranstva koji bi zadovoljio moje ambicije i ciljeve, pa sam odlučio da ovu sezonu provedem u klubu koji najviše volim i za koji navijam. Bilo je lijepo opet nakon toliko godina obući plavo-bijeli dres i igrati u svom rodnom gradu. Nažalost, zacrtani sportski cilj nisam ispunio, ali mi je sezona kao i svaka druga mnogo značila i iz nje izlazim još iskusniji, zreliji i okrećem se sljedećim, novim izazovima u karijeri“, ističe Strugar.

I kod Matije Ćinćura pomiješane emocije, jer je u Budućnosti proveo tri lijepe sezone. Međutim, na parketu bio je profesionalac u potpunosti.

„Budućnost je klub u kojem sam proveo tri godine i za koji me veže mnogo lijepih uspomena. Moram priznati da je osjećaj, u najmanju ruku, bio čudan jer to nijesu samo moji bivši saigrači, već moji drugovi. Ipak, svaki sportista se bori za pobjedu, ovoga puta mi smo bili uspešniji. Njima čestitam na dobroj i korektnoj igri, svojom borbom i igrom uljepšali su našu duplu krunu.“

Za korektora reprezentacije Crne Gore sezona je bila posebna, zbog povratka u svoj tim.

„Vjerujem da se sve u životu dešava sa razlogom, pa tako i ovaj moj (ne)planirani povratak u matični klub svrstavam u tu kategoriju. Spletom okolnosti i pored nekoliko ponuda, kako prije tako i tokom sezone, jednostavno nisam dobio adekvatan poziv iz inostranstva koji bi zadovoljio moje ambicije i ciljeve, pa sam odlučio da ovu sezonu provedem u klubu koji najviše volim i za koji navijam. Bilo je lijepo opet nakon toliko godina obući plavo-bijeli dres i igrati u svom rodnom gradu. Nažalost, zacrtani sportski cilj nisam ispunio, ali mi je sezona kao i svaka druga mnogo značila i iz nje izlazim još iskusniji, zreliji i okrećem se sljedećim, novim izazovima u karijeri“ ističe Strugar.

I kod Matije Ćinćura pomiješane emocije, jer je u Budućnosti proveo tri lijepe sezone. Međutim, na parketu bio je profesionalac u potpunosti.

„Budućnost je klub u kojem sam proveo tri godine i za koji me veže mnogo lijepih uspomena. Moram priznati da je osjećaj, u najmanju ruku, bio čudan jer to nijesu samo moji bivši saigrači, već moji drugovi. Ipak, svaki sportista se bori za pobjedu, ovoga puta mi smo bili uspešniji. Njima čestitam na dobroj i korektnoj igri, svojom borbom i igrom uljepšali su našu duplu krunu.“

Međusobna podrška saigrača na mečevima i treninzima, kao i stručnog štaba, nešto je što nikada ne izostane u odbojkaškom sportu. Tako je bilo i u redovima ovosezonskih finalista, koji su, saglasni su Strugar i Ćinćur, zaslužili veću podršku publike.

„Iskren da budem, očekivao sam mnogo veću podršku i odaziv ljudi, posebno u našem poslednjem meču na domaćem terenu. To je jednostavno “problem” sa kojim se odbojka u Crnoj Gori godinama susrijeće. Svega par stotina gledalaca je pratilo utakmice finalne serije, a ostale utakmice tokom sezone ne bih ni komentarisao. Mislim da umnogome manjak kvalitetnih profesionalnih klubova i jake lige utiče na samu posjetu. Volio bih kada bi naše ovosezonske utakmice bile okidač da ljudi iduće sezone krenu pomnije počnu da prate utakmice i uživaju u prelijepom sportu kakav je odbojka“, konstatovao je Bojan.

„To je nažalost istina. Većinom smo praćeni od strane naših porodica i prijatelja, “klasičnih” navijača gotovo i da nema. Mislim da je to velika šteta, jer se imalo šta vidjeti, posebno u završnici plej-ofa. Koliko vidim poslednjih godina isti problem imaju i popularniji sportovi u Crnoj Gori, kao što su fudbal i košarka. Možda bi se na tom polju morala praviti neka strategija na višem nivou. Konkretno odbojka je manje zastupljena i u medijima u odnosu na ostale kolektivne sportove, često se prati samo sporadično. Pritom ne treba zaboraviti da se reprezentacija tri puta plasirala na Evropsko prvenstvo, što je uspjeh za našu zemlju“, zaključio je Ćinćur.

Podsjetimo, mušku odbojkašku reprezentaciju u avgustu i septembru 2023. godine čeka nastup na Evropskom prvenstvu.

Tim Ivana Joksimovića igraće u grupi C u Sjevernoj Makedoniji, a osim selekcije domaćina za rivale imaće još Češku, Dansku, Holandiju i Poljsku.