Najbolji svjetski karikaturista potpisao za Lob sport

Karijeru je započeo 1984. u magazinu “Omladinski pokret”, radio je za mnoge crnogorske dnevne novine, osvajač je mnogobrojnih međunarodnih nagrada, uvršten je u antologiju “Poznati svjetski karikaturisti” i proglašen najboljim svjetskim karikaturistom.

Od nedavno, Darko Drljević je član redakcije portal Lob sport, zadužen za karikature i ilustracije, koje će ići jednom nedjeljno.

Biografija:

Darko Drljević je rođen u Kolašinu u Crnoj Gori. Slobodni je umjetnik od 1997. i predsjednik udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog udruženja karikaturista (FECO Montenegro).

Do sada je osvojio 246 nagrada na međunarodnim takmičenjima i imao 65 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi. Učesnik je mnogih slikarskih kolonija, kao i kolonija karikature, između ostalog: Zaječar 2000, Kruševac 2002, Vršac 2000, Danilovgrad 2002-2008, Zemun 2006, Ploešti 2001, Bušteni 2004, Pula 2010, Bijeljina 2014, Pljevlja 2021.

Uvršten je u svjetsku antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”, osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina “Tuš” i organizator velikog međunarodnog festivala karikature u Kolašinu.

Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom.

Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao što su ,,Pobjeda” , Publika” , Republika”,  ,,Dnevne novine”,  kao i magazine ,,Omladinski pokret” u kojem je započeo svoju karijeru 1984 g. zatim, ,,Ošišani jež”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Večernje Novosti”, ,,Blic’’ i mnoge druge.

Sarađivao je i sa regionalnim medijima, kao što ju mariborski dnevni list “Večer”. Od strane međunarodnog festivala u Zemunu 2000. godine je proglašen za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori.

Kinesko Udruženje karikaturista 2018. godine ga je proglasilo za svjetskog karikaturistu godine.

Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010. godine.

Trenutno je angažovan  kao karikaturista – komentator na portalu RTCG i povremeno u dnevnom listu ,,Pobjeda”. Dobitnik je specijalne nagrade za  slikarstvo u Azerbjedžanu 2013, kao i nagrade ,,selected work “ za akvarel u Katmanduu u Nepal 2017. godine.

Veliki svjetski festival karikature u Zemunu mu je stampao knjigu karikatura –Karikaturista gost 2018.  sa dvojezicnim tekstom, a crnogorska nacionalna zajednica u Zagrebu mu je izdala veliku Monografiju 2018. godine.

Dobitnik je i najveće opštinske nagrade – Plakete grada Kolasina 2021. godine.

Živi i radi u Podgorici.

Pogledajte neke od njegovih radova.