EVROPSKO PRVENSTVO MALIH DRŽAVA

Najveći uspjeh Crne Gore u istoriji

Foto: ASCG

Atletičari Crne Gore osvojili su četiri medalje – jedno zlato i tri srebra na Evropskom prvenstvu malih država, koje je na Gibraltaru okupilo preko 350 učesnika iz 17 zemalja sa manje od dva miliona stanovnika. To je do sada najveći uspjeh crnogorskih reprezentativaca, kada je ovo takmičenje u pitanju, pošto su 2017. na Malti osvojili dvije medalje, i to obje u bacanju diska – zlatnu Danijel Furtula i srebrenu Kristina Rakočević.

Zlatnom medaljom na Gibraltaru okitio se Tomaš Đurović u bacanju kugle, koji je trijumfovao sa rezultatom 18.61 metara.

Stameni Danijel Furtula, rekorder Prvenstva u bacanju diska nije uspio da ponovi uspjeh sa Malte, pošto je hicem od 60.23 metara morao da se zadovolji srebrom. Najsjajnije odličje izmaklo mu je za 17 centimetara, pošto je prvo mjesto osvojio reprezentativac Islanda Gudnason sa rezultatom 60.40 m.

Srebro je osvojila i Marija Vuković u skoku uvis sa preskočenih 177 centimetara. Ovo je Mariji bio tek treći nastup nakon operacije i pauze od šest mjeseci. U ovoj disciplini trijumfovala je Islanđanka Brita Maria Haraldsdotir sa rezultatom 185 cm.

Veliki uspjeh ostvarili je i Bjelopoljka Anđela Drobnjak, koja je u trci na 100 metara sa preponama osvojila takođe srebrnu medalju u vremenu 14.50 sekundi.

Za malo su bez medalje ostali Ognjen Marsenić i Vesna Kljajević, koji su zauzeli četvrta mjesta u svojim disciplinama. Ognjen je u trci na 100 m osvojio prvo mjesto u svojoj grupi sa 10.83 sekundi i bronza mu je izmakla za tri stotinke. Naime, on je nastupio u slabijoj grupi, tako da su sve tri medalje osvojili sprinteri iz veoma brze prve grupe.

Mlada Mojkovčanka Vesna Kljajević je do četvrte pozicije u bacanju kugle došla sa rezultatom 14.58 metara.

Na Gibraltaru je nastupio i Ivan Kukuličić, koji je u bacanju diska osvojio peto mjesto sa rezultatom 50.06 metara.

Vođa crnogorske ekspedicije na Gibraltaru bio je trener Tare Danilo Ristić, a u delegaciji ASCG je kao specijalni gost bio Zoran Jojić, direktor Direktorata za sport u Ministarstvu sporta i mladih, kojem je Specijalno priznanje uručio predsjednika Gibraltarske atletske federacije Franko Kareras.

Šampionat na Gibraltaru je otvorio predsjednik Evropske atletske federacije Dobromir Karamarinov.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare