Arina Sabalenka

“Nijesam vrijedna samo jedne Grend slem titule”

Sabalenka pozira sa peharom Melburna, FOTO: AUS OPEN
Sabalenka pozira sa peharom Melburna, FOTO: AUS OPEN

Kakvu je samo promjenu, u pozitivnom smislu, doživjela Arina Sabalenka. Od teniserke koja je u avgustu 2022. godine kuburila sa servisom i napravila 310 duplih servis grešaka u kalendarskoj godini, do dvostruke Grend slem šampionke!

Protekla, 2023. godina bila je savršena za djevojku iz Minska. 25-godišnja Bjeloruskinja je osvojila Australijan open, igrala polufinale Rolan Garosa i Vimbldona, te izgubila meč za trofej na US Openu. U 2024. godini nastavila je u istom ritmu, osvojila je melburnški Grend slem bez izgubljenog seta – u velikom finalu nije imala problema protiv senzacionalne Ćinven Dženg (6:3, 6:2), a danas je pred muško finale pozirala sa peharom Australijan opena.

“Imala sam u glavi to da ne želim da budem igračica koja je samo jednom osvojila slem i onda nestala. Željela sam da pokažem da sam u stanju da budem konstantno tu i da mogu da uzmem bar još jedan. Sada se iskreno nadam da će ih biti više, mnogo više od dva, za mene je to zaista važno”, poručila je druga igračica na WTA listi.

Osim što je riješila problem servisa, nadogradila igru sa osnovne linije skoro do savršenstva, Sabalenka se znatno izgradila u psihološkom aspektu što je predsulov za zvanje velike šampionke.

“Sve ovo je proces, radi se o disciplini, o tome da se pobrinete da ste uvijek tu, da se pojavljujete, da radite naporno. Osvajanje slema bio je mnoj san. Ima još mnogo toga da se postigne, mnogo ciljeva imam. Znam da nijesam protraćila vrijeme u životu, radila sam pravu stvar”, zaključila je Bjeloruskinja.

Pobjeda u Australiji njena je 12. titula na turnirima sa tvrdom podlogom. Tek je druga teniserka, u posljednjih 20 godina, koja je u finalu Australijan opena pobijedila, a da protivnici nije dozvolila brejk. Ranije je to uspjela Serena Vilijams 2007. godine protiv Marije Šarapove.

Već smo rekli da u Melburnu nije ispustila set, a osim nje to su uspjele samo još Lindzi Davenport (2000.), Marija Šarapova (2008.), Serena Vilijams (2017.) i Ešli Barti 2022. godine.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare