Novakova 23. Grend slem titula je rekord, ali ne zovite ga najvećim svih vremena

Đoković je treći put u karijeri pokorio Rolan Garos, FOTO: Twitter
Đoković je treći put u karijeri pokorio Rolan Garos, FOTO: Twitter

Osvajanjem Rolan Garosa, odnosno 23. Grend slem titule u karijeri Novak Đoković postao je apsolutni rekorder po broju pehara sa najjačih turnira tenisa.

Odavno je poznato da svaki statistički podatak između Novaka, Rafaela Nadala (22 Grend slem titule) i Rodžera Federera ide u korist Beograđanina. A, da je srpski teniser G.O.A.T. (najbolji svih vremena) možda i najbolje potvrđuje činjenica da je 2010. godine imao jedan osvojen Grend slem, Federer već 16, a Nadal 9. Sada, devet godina kasnije, situacija je potpuno drugačija.

Međutim, u svijetu sporta svi imamo svoje miljenike i favorite, Novak nije u toj grupi, pogotovo kada govorimo o zapadnim medijima što potvruđje i osvrt Bena Brambla. Novinar engleskog Gardijana, ne umije ili ne želi da poštuje rezultate Đokovića što se može konstatovati u bizarnom tekstu koji je napisao pod naslovom “Molim vas, ne zovite Đokovića najboljim svih vremena”.

Prenosimo tekst integralno…

Sada kada je Novak Đoković osvojio svoj 23. Grend slem turnir (i kada je mala mogćnost da će se Nadal sa njim izjednačiti), mnogi govore da je Đoković najbolji svih vremena. Ali mnogi takođe odbijaju to da kažu. Federer je takođe oldičan. Da li brojevi mogu da lažu? Mogu! 

Zamislite da postoji teniser visine tri metra. On kad bi svaki put servirao to bi bio as. Nikada ne bi izgubio servis gem i kao takav osvojio bi 30 Grend slemova. Da li bi on bio GOAT? Sigurno ne – to je luda i smiješna ideja.

Ili, samo pretpostavite da se u narednih nekoliko godina dogodi još jedan Svjetski rat gdje bi većina mladića bila regrutoavana. Ali Grend slemovi se i dalje igraju, a izvjesni Dejv ih ima 30. Da li bi on bio najveći svih vremena? Sigurno ne.

Odgovor se na to pitanje nikada ne može dobiti ako zalud sabirate samo Grend slem titule. Moraju i druge stvari da se uzmu kao važan faktor – ko je igrao to vrijeme, koliko je tenis bio drugačiji, kakve su bile fizičke sposobnosti igrača. Đoković je od 2019. godine osvojio osam Grend slemova, Federer je bio u godinama, nije igrao najbolji tenis, dakle nije bilo konkurencije. Nije da se te titule ne računaju, ali ne mogu da vrijede isto.

Govoreći o fizičkim prednostima. Novak nema visinu tri metra, ali je izuzetno brz i ekstremno fleksibilan. Kao i što kažu, kao da je od gume. I, to je velika prednost koja mu daje šansu da produži poene. Ali takve prednosti smanjuju Novakovu veličinu. U redu, Novak ima bolji međusobni skor protiv Federera, ali ni to nije relevantno zato što su vrhunac forme dostizali u različitim periodima. Federe je bio u zenitu od 2004. do 2009. godine, a Novak od 2011. do 2016.

Hipotetički, GOAT je je onaj koji bi pobjeđivao konstantno kada bi svi bili na vrhuncu. Može biti da bi Federer na vrhuncu pobijedio Novaka na vrhuncu, ali bi Novak pobijedio najboljeg Nadala, a najbolji Nadal Federera. U stvari, Nik Kirjos bi na svom vrhuncu mogao pobijediti nekog od velike trojke, ali to ga ne bi činilo najboljim svih vremena.

Zajednička krakteristika ‘Velike trojke’ (Đoković, Nadal, Federer) je njihova sposobnost da važne poene odigraju dobro i da ostanu psihički i mentalno čvrsti. Na kraju, najbolji bi se mogao svesti samo na taj faktor – mentalnu snagu. Nejasno je ko je najbolji.

Naravno, uzaludno je pokušavati da se otkrije ko je najbolji svih vremena. Ali je smisleno i zabavno raspravljati o tome. Takođe, možemo raspravljati ko ima najbolji ritern svih vremena, ko je najbolji server, ko je najtalentovaniji, ko ima najlepšu igru u svim krugovima, ko ima najbolji drop šot i tako dalje. Sve su ovo interesantna i mnogo lakša pitanja.

“Ako Karlos Alkaras nastavi i osvoji 30 Selmova u epohama kada igraju i drugi velikani, onda bismo mogli reći da je Alkaras najbolji igrač svih vremena. Ali, ne moramo da kažemo da je to Đoković samo zato što je osvojio 23. Grend slem titulu”.