Padovi, kola hitne pomoći, odustajanja – crni dan na Điru

Akerman je za milimetar ispred Kavendiša i Milana, FOTO: Twitter
Akerman je za milimetar ispred Kavendiša i Milana, FOTO: Twitter

Điro di Italija doživio je još jedan dan protkan nervozom, lošim vremenom, osipanjem takmičara zbog koronavirusa, padovima…Nesreća je zadesila i vodeći trio, pa su se Gerant Tomas, Primož Roglič i Tao Gejgen Hart srušili na 67 kilometara do kraja.

Epilog pada je takav što je Britanac Gejgen Hart ušao u kola hitne pomoći i zvanično napustio trku oko Italije. Britanac, koji je prije tri godine osvojio rozu majicu (pobjednik generalnog plasmana), bio je jedan od najjačih biciklista u trci. Sa druge strane, Tomas i Roglič završili su trku, ali uz bolne grimase. U međuvremenu, Oskar Rodriges je takođe pretrpio bolan pad koji ga je natjerao da odustane nakon što je udario u obližnju kuću pored ceste.

Glavna grupa je na šest kilometara prije cilja uspjela da uhvati bjegunce, njih šestoricu, a onda smo gledali filmski završetak – pravi triler. Paskal Akerman je u foto-finišu bio brži ispred Džonatana Milana i Marka Kavendiša.

U generalnom plasmanu, nakon odustajanja Gejgen Harta, lider je rođeni Velšanin Gerant, pobjednik Tur de Fransa iz 2018. godine. Svega dvije sekunde kasni Slovenac Roglič, a trećeplasirani je Portugalac Žoao Almeida.

106. izdanje Đira nastavlja se sjutra – biciklisti se na etapi dugoj 179 kilometara sa dva brdska cilja trkaju do Rivolija.