Pavle Bošković “Maden” – gejming je najbolja reklama za Crnu Goru

Bošković sa zastavom Crne Gore Foto: Instagram/HLTV

Strimovanje, tvič, influens, igrice, kanteri, LoL, Kol of Djuti i da ne nabrajamo u nedogled, sinonim su za – gejming.

Nekada prosto igranje igrica, danas prije svega sport pa onda i biznis od kojeg može ozbiljno da se zaradi. E-sportovi u Crnoj Gori zastupljeni su prethodnih godina najviše zahvaljujući osnovanom gejming savezu.

Gotovo da nema osobe koja u djetinjstvu makar jednom nije birala između “kantera” i “terorista”, a naša država ima jednog od najboljih Kanter Strajk igrača na svijetu, Pavla Boškovića.

Oduvijek sam volio kompjutere, gledao sam oca i brata, tako da sam već sa osam godina igrao različite igre, počevši od sportskih pa sve do ovih da ih nazovemo nešto grubljih“, započeo je razgovor naš sagovornik.

Foto: Instagram/HLTV

Kao neko ko je cijeli život u gejmingu, priznaje da je volio druge vrste video igara ali da mu je Kanter Strajk uvijek bio zanimljiv i u njemu se pronašao.

Kantere igram od svoje 12. godine. Krenuo sam sa legendarnim 1.6 da tek 2014. godine počeo da igram Kanter Strajg “GO”. Tada sam shvatio da je to igrica za mene jer sam bio poprilično dobar, a ujedno i veoma mlad.”.

Za dobar “skor” potrebna je i dobra radna mašina, a u današnjem vremenu nije lako ni pronaći ni finansirati kvalitetnu opremu.

Oprema je trenutno mnogo skupa, ali ako mislite da se bavite ovim poslom mora sve biti savršeno pa tako i oprema. Monitor, miš, tastatura i naravno cijeli računar. Pored toga udobna stolica i ostali prateći materijal je od važnog značaja za uspjeh u elektronskom sportu.

Kada je shvatio da može da zarađuje od igranja igrica, Pavle je dobijao razne ponude, a izdvojila se saradnja sa dva poznata svjetska di džeja, Dimitri Vegasom i Lajk Majkom.

“Prvi profesionalni ugovor potpisao sam 2019. godine, prije toga je sve bio hobi. Tada sam i shvatio da je zapravo moguće zarađivati od toga. Iste godine sam i nastupio na svom prvom takmičenju. Par mjeseci sam bio pod organizacijom “Smeš”. Glavna lica te organizacije su Dimitri Vegas i Lajk Majk, i saradnja sa njima je svakako nezaboravno iskustvo.”

Gdje god može, crnogorski gejmer promoviše našu državu.

“Upravo zahvaljujući mojim nastupima dosta ljudi je dolazilo u Crnu Goru da ljetuje. Mnogo im se sviđa naša zemlja, a ja se trudim da im približim našu kulturu koliko god sam u mogućnosti. Najviše se za Crnu Goru čulo preko mene i momka pod nadimkom “Lobanjica” iz Herceg Novog, koji svakodnevno strimuje CS:GO. U ovom poslu smo svi uvezeni i reklamiramo svoje države na najbolji mogući način”

Foto: Instagram/HLTV

Bošković je sada član tima pod nazivom ENCE, i sa njom bilježi sjajne rezultate.

Promijenio sam samo dvije ekipe za sada , ali su tu bile neke manje promjene unutar ekipa. Naravno,  ekipa koju sada predstavljam se zove ENCE i trenutno smo četvrti na svijetu. To je ekipa u kojoj se osjećam veoma dobro i mislim da imamo velik potencijal, i da možemo postati najbolji. Rezultati pokazuju svoje.

Foto: Instagram/HLTV

Pavle razbija stereotip da je život gejmera dosadan i monoton, što govore i njegova putovanja širom svijeta, upravo zahvaljujući pozivu koji je izabrao.

Život gejmera nije dosadan, naprotiv. Obišao sam mnogo zemalja u svijetu, upoznao razne kulture i to je nešto što je velika čar ovog sporta. Najveći utisak na mene ostavio je Brazil koji ima totalno drugačiji pogled na svijet od ostalih i njihov način života me je impresionirao“, rekao je on i za kraj dodaje da mu je u Podgorici najljepše, ali ne isključuje mogućnost selidbe ukoliko obaveze to budu tražile.

Kad god nisam na nekom turniru ja sam u Crnoj Gori i za sada to ne namjeravam da mijenjam. Najljepše se osjećam u svom gradu ali naravno ukoliko u budućnosti bude došlo do nekih opcija, uvijek sam spreman za novi izazov.”