Počeo Mundijal prijateljstva – Ulcinj (opet) otvorio vrata velikanima jugoslovenskog sporta

Detalj sa otvaranja Mundijala prijateljstva, FOTO: Lob Sport/Dejan Lopičić
Detalj sa otvaranja Mundijala prijateljstva, FOTO: Lob Sport/Dejan Lopičić

Najjužniji crnogorski centar – Ulcinj, poznat i kao Servantesov grad praktično je do 29. novembra biće u žiži regionalne sportske javnosti.

Zahvaljujući entuzijasti Pavlu Pepđonoviću (a, on bi dodao – i svim Ulcinjanima) krem jugoslovenskog fudbala i sporta iz perioda 70-ih, 80-ih i 90-ih godina boravi u Ulcinju na takozvanom “Mundijalu prijateljstva”.

Ova fenomenalna priča koja budi najljepša sjećanja na nekadašnju državnu zajednicu – Jugoslaviju, počela je da datira prošle godine kada je Pepđonović došao na ideju da u svom gradu organizuje promociju dokumentarnog filma “Ivanova igra” i knjige “Ivan Gudelj – hajdučka priča” svog idola u dresu splitskog velikana – Ivana Gudelja, u periodu 80-ih možda i najboljeg jugoslovenskog fudbalera sve dok nije osjetio gorku sudbinu teške bolesti (Hepatitisa B) zbog koje je morao da prekine karijeru.

Još tada je obećano od strane Pepđonovića i Gudelja da će ulicnjska priča tek da zaživi – godinu kasnije obećano je ispunjeno! Na čuvenom ulcinjskom pristanu, tik uz Malu plažu podno zidina drevnog grada danas je zvanično otvoren drugi “Mundijal prijateljstva”. Velikani jugoslovenskog sporta iz raznih krajeva regiona, evrope i svijeta svojim dolaskom obogatili su Ulcinj u kojem će se naredna tri dana pričati samo o sportu, probuditi sjećanja zbog kojih smo već danas vidjeli po koju suzu radosnicu, poslati poruke mira, prijateljstva i zajedništva…

A, ko je sve u Ulicnju? Nemoguće je nabrojati….

Ivan Gudelj, Dejan Savićević, Ljubomir Radanović, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Ranko Stojić, Stanislav Karasi, Davor Jozić, Radmilo Mihajlović, Miodrag Kustudić – ljudi koji su krem jugoslovenskog fudbala…

Legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić, olimpijski šampion u rvanju Šaban Trstena, proslavljeni rukometaš Jasmin Mrkonja, vaterpolo svjetski šampion Veselin Đuho, osvajač olimpijskog zlata – bokser Anton Josipović, osvajač bronze Mirko Puzović…Nekog smo sigurno zaboravili…

Poslije svečanog otvaranja akteri su, uz brojne medije iz Crne Gore i regiona, nastavili druženje u ulcinjskom Domu kutlure gdje je promovisan film o pokojnom hrvatskom treneru Miroslavu Ćiru Blažević – “Ćiro Blažević”.

Dok će se sjutra veče premijerno prikazati i ostvarenje Milutina Grgura “Ulcinjski Mundijal prijateljstva – Više od igre, više od života” u kojem su sagovornici brojni sportski asovi sa prošlogidšnjeg druženja.

U utorak, ukoliko vremenski uslovi dozvole, na stadionu Otrant-Olimpika je od 14 sati planirana i revijalna utakmica između aktera Mundijala prijateljstva.

A, zabava, druženje i dobar štimung konstantno vladaju ulcinjskom rivijerom…

Pavle Pepđonović – čovjek sa nevjerovatnom energijom i entuzijazmom koji je okupio Jugoslaviju u Ulcinju