KVALIFIKACIJE ZA EURO VOLEJ 2026

Poznati rivali odbojkaša i odbojkašica

Foto: OSCG

Evropska odbojkaška Konfederacija (CEV) objavila je sastave grupa i raspored utakmica za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2026. godine u konkurenciji odbojkaša i odbojkašica.

Muška seniorska reprezentacija Crne Gore igraće u grupi C sa selekcijama Češke i Norveške, dok će naša ženska selekcija za rivale imati protiv nacionalne timove Bosne i Hercegovine i Letonije, u grupi D.

Foto: OSCG

Od ove godine kvalifikacioni sistem je izmijenjen u odnosu na prethodni, jer će se za naredno Evropsko prvenstvo boriti 21 selekcija, koje će biti podijeljene u sedam grupa po tri ekipe. Naše najbolje odbojkaše i odbojkašice ovog ljeta očekuju dvije kvalifikacione utakmice, a naredne godine još dvije.

Plasman na Euro Volej 2026 izboriće osvajači sedam kvalifikacionih grupa, kao i pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz svih kvalifikacionih grupa.

Seniori će ove godine u prvom kolu gostovati Norveškoj (17. ili 18. avgust), a zatim dočekati dočekati Češku (24. ili 25. avgust).

Naredne godine, naša selekcija će odigrati dvije utakmice kvalifikacija za Euro Volej 2026. Izabranici Ivana Joksimovića 13. avgusta 2025. godine gostovaće Češkoj, a nakon par dana (16. ili 17. avgusta) biće domaćini Norveškoj u poslednjem kolu kvalifikacija.

Foto: OSCG

Seniorke kvalifikacije kreću iz Letonije (17. ili 18. avgusta 2024. godine), dok će drugu utakmici igrati kod kuće protiv selekcije Bosne i Hercegovine (24. ili 25. avgusta).

Naredne godine, izabranice Milorada Krunića gostovaće selekciji Bosne i Hercegovine 6. avgusta , dok će u poslednjem kolu biti domaćini reprezentaciji Letonije (9. ili 10. avgusta 2025. godine).