GLAS JUGOSLAVIJE: Propast jedne reprezentacije

Svoju prvu zvaničnu utakmicu fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je u novembru 1995. u Tirani (0:2), a potom u aprilu 1996. godine u Zenici (0:0) protiv istog protivnika i tako dobila šansu da po prvi puta zaigra u kvalifikacijama, a bila je to utakmica protiv Grčke u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Te kvalifikacije bile su, očekivano, nesupješne, ali se u budućnosti očekivalo da reprezentacija BiH napravi značajnije rezultate.

TRENUTNI BLJESAK

Dugo se reprezentacija Bosne i Hercegovine „mučila“, znali su upisati neke neočekivane poraze, a prvi bljesak doživjeli smo u oktobru 2003. godine kada nam je trebala pobjeda protiv Danske za plasman na Euro 2004, ali smo odigrali 1:1, pa su ponovo reprezentativci i svi navijači BiH smotru najboljih evropskih reprezentacija pratili pored malih ekrana.

Nakon toga uslijedio je sušni period sve do 2009. kada se igrao prvi, a zatim i 2011. godine drugi baraž. Oba puta od nas su uspješniji bili Portugalci. Jedino veliko takmičenje na kojem je BiH igrala bilo je Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Nakon toga igrali smo baraž 2015. godine protiv Republike Irske, ali i tu smo završili neslavno. Od tada, pa do danas, imali smo dva “bljeska” u Ligi nacija, ali sve ovo jasno pokazuje da se u Fudbalskom savezu naše zemlje godinama luta i da pored velikih, kvalitetnih i dobrih igrača koje smo imali, zbog loših administrativnih odluka i pogrešnih izbora selektora naša reprezentacija nazaduje.

Trenutno stanje u fudbalskoj reprezentaciji može se opisati samo jednom riječju – propast. Često su sporni pozivi igračima, mjesto priprema, izbor selektora…

IZGUBLJENE KVALIFIKACIJE I SKRETANJE S PUTA

Bosna i Hercegovina je izgubila još jedne kvalifikacije. U borbi za Euro imamo dvije pobjede i četiri poraza (grupa sa Portugalom, Slovačkom, Islandom, Luksemburgom i Lihtenštajnom op.a.) i ostaje nam da se nadamo da ćemo kroz baraž Lige nacija, koji će, to je već sada izvjesno, biti izuzetno jak, uspjeti po prvi put zaigrati na Evropskom prvenstvu.

Upravo taj baraž i kakvu takvu nadu za plasman na Evropsko prvenstvo ostavio je otjerani Ivajlo Petev (Savez mu nije produžio ugovor op.a.), a njegovi nasljednici, odnosno oni koji su ga zamijenili, prvo Faruk Hadžibegić, a onda i Meho Kodro, upropastili su sve kroz kvalifikacije, a posljednje najave iz krovne kuće našeg fudbala govore kako su ljudi koji vode fudbal u našoj zemlji u potpunosti skrenuli s puta.

SASTANAK SA HALILHODŽIĆEM

Prvi nelogičan potez bio je kada nisu produžili ugovor Petevu i imenovali su “zaboravljenog” Hadžibegića. Nakon kraha s njim iz „šešira“ su izvukli Kodru, koji će nakon samo dvije utakmice biti bivši. Barem tako govore najave, ali i činjenica da je predsjednik saveza Vico Zeljković najavio da će sjesti za sto za legendarnim Vahidom Halilhodžićem, čovjekom koji je godinama želja svih navijača naše reprezentacije.

Pitanje je samo da li će to biti jedno simpatično druženje u Dubrovniku, gdje je popularni Vaha zakazao sastanak sa čelnicima Saveza za 20. septembar ili ćemo legendu Veleža napokon vidjeti na klupi reprezentacije biće poznato nakon tog sastanka.

Ono što je sigurno jeste da bi Halilhodžić za 24 sata vratio kult reprezentacije, podigao kvalitet izbora igrača, ali i imao podršku navijača i javnosti. Da li bi ga administracija pratila u kvalitetnom radu, pitanje je…