FORMULA 1 / VN AUSTRIJE

Rasel profitirao iz incidenta Ferstapena i Norisa

Foto: Imago/PIXSELL

Pilot Mercedesa Džordž Rasel zabilježio je pobjedu u trci za Veliku Nagradu Austrije nakon što je iskoristio sudar dvojice prvoplasiranih Maksa Ferstapena i Landa Norisa.

Rasel je trku krenuo sa trećeg mjesta, ispred su bili Ferstapen i Noris, i ovaj poredak održao se maltene do pred sam finiš kada je uslijedio momenat koji je riješio pitanje pobjednika.

U pokušaju da preuzme prvo mjesto Noris je sa spoljne strane napao Ferstapena, ovaj ga je zatvorio i došlo je do kontakta, i to ne jednog, posle kojeg je Britanac ostao sa potpuno oštećenim zadnjim desnim pneumatikom.

Za Norisa je je trka bila završena istog trenutka.

Holanđanin je uspio da odvozi do boksa, da zamijeni gume, i potom se vratio i završio trku na petom mjestu.

Ovu haotičnu situaciji iskoristio je Rasel koji je preuzeo prvo mjesto i održao ga do kraja. Iza njega na cilj su stigli Oskar Pjastri (Meklaren) i Karlos Sainc (Ferari).

Incident se inače desio u 64. krugu od ukupno 71.

Malo ko je mogao i da zamisli da će trka doživjeti ovakav veleobrt s obzirom na to da je dotad bila mirna, bez pretjeranih uzbuđenja, uz punu kontrolu šampiona.

Za Red Bul i Ferstapena je međutim sve krenulo nizbrdo u 52. krugu, kada se zbog promjene pneumatika zadržao u boksu nešto duže nego što je to bilo planirano (6.9 sekundi).

Ferstapen se na stazu vratio kao prvi, ali sa neznatnom prednošću ispred Norisa – tek 1.4 sekunde. Razlika je iz kruga u krug potom počela da se smanjuje. Veliki dvoboj je bio na vidiku. U jednom momentu Noris je i prestigao Holanđanina, ali nepropisno, pa mu je “vratio” poziciju, ali bila je to samo najava najvećih uzbuđenja.

Uslijedili su novi napadi Britanca, “disao je za vratom” Ferstapenu koji se sve vrijeme branio od naleta rivala. Naredni napad je uspio nekako da odbije (skoro je izašao sa staze da zatvori Norisa), a onda je uslijedio trenutak odluke – najjači napad Meklarenovog pilota i sudar dva bolida.

Ferstapen se jednostavno ispriječio Norisu, blokirao ga i došlo je do kontakta i oštećenja formula. Britanac nije mogao dalje, guma mu se “rascvjetala” i za njega je tu bio kraj sna o pobjedi.

Ferstapen je imao više sreće.

Najveći pobjednik na kraju je bio Rasel kome se tako otvorio put do prve pobjede ove sezone i druge u karijeri.

U generalnom plasmanu Ferstapen i dalje ubjedljivo prvi sa 237 poena, Lando Noris ima 156, Šarl Lekler 150, Karlos Sainc 135, Serhio Perez 115…

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare