Rim bridi od crveno-bijelih šamara – odbojkaši Poljske šampioni Evrope!

FOTO: cev.eu
FOTO: cev.eu

Poslije četrnaest godina čekanja, drugi put u svojoj istoriji, odbojkaška reprezentacija Poljske popela se na krov Starog kontinenta nakon što je u finalu Eurovoleja razbila Italiju u Rimu sa maksimalnih 3:0, po setovima 25:20, 25:21, 25:23. Poljaci su se na taj način revanširali Italijanima koji su ih savladali u finalu Svjetskog prvenstva.

Ekipa Nikole Grbića fantastično je igrala prvenstvo Evrope, osim Italijana, na putu do trofeja srušili su Češku, Holandiju, Sjevernu Makedoniju, Dansku, našu Crnu Goru, Blegiju, Srbiju i Sloveniju…

U prvoj dionici meča Poljska, koja se nije osvrćala na fantastičnu podršku italijanskih navijača u Vječnom gradu, strpljivo je gradila poen po poen i kada je odmakla na ogromnih +8, odnosno 22:‚14, bilo je jasno da se Azuri ne mogu vratiti meč.

Ishod drugog seta pokazuje sličnu priču kao u prvom, ali je dinamika utakmice bila znatno drugačija. Igralo se poen za poen, vladala je rezultatska klackalica, Italija je imala 15:14 i kada je izgledalo da je momenat na strani domaćina, pojavio se Vilfredo Leon. Bombarder iz Kube je na svoj razorni servis obezbijedio Poljacima šest vezanih poena – 20:14. Pokušao je domaćin da se trgne, ali je ekipa Nikole Grbića bila dovoljno iskusna da mirno privede drugi set kraju za ogromnu prednost u Rimu.

U trećem setu, Italijani, svjesni da više nemaju šta da izgube pustili su ruku i igrali na sve ili ništa. Donijelo je to rezultat domaćinu i prednost od 10:6, Rim je bio na nogama, ali iskusni i superkvalitetni Poljaci nijesu gubili glavu. Uspjeli su da uhvate priključak, okrenu i treći set u svoju korist i sasvim zasluženo osvoje titulu šampiona Evrope.

U meču za treće mjesto, odnosno bronzanu medalju, Slovenija je pobijedila Francusku poslije pet setova – 25:22, 25:16, 21:25, 18:25, 15:11.