Sa Vimbldona: Srpska knjiga spala na jedno slovo, Alkaraz našao trnje u travi

Photo: Adam Davy/PRESS ASSOCIATION/Pixsell

Kiša je, za divno čudo, prekinula samo jednom čitav program Vimbldona, iako su oblaci bili nad Ol Ingland kluba stalni gost. Srpski teniseri nisu videli sunce za razliku od Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva, tako da će susjed imati samo jednog, onog glavnog aktera na turniru – Novaka Đokovića.

Krenimo od Karlitosa, glavnog Novakovog oponenta koji se propisno izmučio da zaključi priču protiv Nikola Đarija. Njih dvojica, iako pričaju španski, nisu našli baš zajednički jezik, a i Čileanac je mogao još veću dramu da napravi.

Na kraju, četiri seta i osmina finala za Alkaraza koji je baš u poslednjoj dionici skratio fabulu ove moguće bajke protivnika.

I sa aspekta teniskog analitičara, bilo je jako interesantno gledati dvojicu specijalista za šljaku kako skraćuju relije, gađaju uglove bez neke dodatne taktike. Ipak, Đari završava, a Karlos nastavlja avanturu koju je sam sebi obećao.

Nije stao ni Danil Medvedev koji je protiv sebe imao Martona Fučoviča, dinamičnog servera sa izrazitom snagom u forhendu.

Ovaj mađarski terminator nije imao zadršku u prvom setu, ali je u naredna tri posustajao taman toliko da mu Rus sa tri uredno raspoređena brejka odnese pobedu sa 3:1.

Ima Danil priču ovde, liči na nekog ko bi mogao još dalje od ove osmine finala, a na papiru mu Jirži Lehelčka, naredni protivnik, ne bi trebalo praviti velike probleme.

Od iznenađenja nema skoro ništa osim toga što je neko od dva Kristofera morao da prođe među 16 najboljih – Jubenks nastavlja da živi svoju renesansu posle tri odlično odigrana taj-brejka i sada će se izmeriti sa Stefanosom Cicipasom koji je takođe našao mesto pod suncem (kojeg nema danas na Vimbldonu, ali fraza je fraza).

Cicipas je više živeo od nesreće Lasla Đerea nego od svog umeća i pravo je čudo da meč njih dvojice nije otišao dalje od tri seta. Đere je u dva navrata bio na sjajnom putu da izjednači na 1:1, onda i da smanji na 2:1, ali ništa od toga nismo videli.

Ovu srpsku golgotu nastavila je Natalija Stevanović koja je do momenta Petre Kvitove i poraza od 2:0 pisala vrhunsku priču i predstavila se svetskoj javnosti uz treće kolo na Vimbldonu.

I tu je opasno pretilo da se produži, imala je Natalija čak četiri lopte za 5:5 u drugoj deonici, ali ne bi Petra bila Petra i ne bi dvostruka šampionka bila dvostruka šampionka da ne zadrži mirnoću kada je to najpotrebnije.

Sjutra se očekuje novi duel Novaka Đokovića, imaće zadatak protiv Huberta Hurkača koji koristi svaki prostor. Po projekciji, nema šanse, ali po prirodi, tek će da se vidi.

Novak od Poljaka gleda dalje, Andrej Rubljov ili Aleksandar Bublik u četvrtfinalu, no, što je rečeno mora i da se uradi.

Vrvi od naroda na kompleksu Vimbldona, kiša nekad poremeti program ali ne i razonudu prisutnih koji imaju sav sadržaj da i zamene malo tenisa sa kafom, pimsom ili jagodama.

Sve ima i svašta vidimo.

Direktno sa Vimbldona za Lob Sport, Miloš Bećagović.