Tanja Bokan za LOB SPORT: Zabrinuta sam što sam i dalje broj jedan crnogorske odbojke

Tanja Bokan (foto: OSCG)

Tanja Bokan – sinonim za crnogorsku žensku odbojku. Baranka je 17 godina nosila reprezentaciju i bila prva figura ovdašnje odbojke. Pošto je još kao tinejdžerka napustila rodni grad, Crnogorci su tek u prošloj sezoni imali zadovoljstvo da u kontinuitetu gledaju Tanjine bravure na mreži. Dolazak u mladi klub, Herceg Novi, ali bez obzira na staus kluba i neodbojkašku sredinu, kada je Tanju tu zna se – pehari Prvenstva i Kupa završili su u Boki. Kraljica crnogorske odbojke je dva puta krunisana.

Jako sam zadovoljna što smo ostvarili istorijski uspjeh kluba, kao novajlije u šampionatu. Iako smo mlad klub zacrtali smo visoke ciljeve, ekipa je pravljena da bude šampionska, ali nismo ni sanjali da ćemo sezonu okončati bez izgubljenog seta, set količnikom 48:0“, rekla je na početku razgovora za Lob sport, Tanja Bokan.

Naša najbolja odbojkašica priznaje da nije očekivali da će profesionalnu karijeru nastaviti u Crnoj Gori. Pomišljalja je o odbojkaškoj “penziji”, iako ta riječ ne zvuči prikladno kada je dama njenih godina u pitanju. Poziv iz Novog stigao je u delikatnom trenutku Tanjinog života.

Iskreno, htjela sam da završim karijeru zbog privatnih problema. Za godinu dana sam izgubila oba roditelja, Potsdam sam napustila u maju prošle godine neposredno pred plej-of i borbu za titulu u njemačkoj Bundesligi. Željela sam da budem sa majkom u njenim poslednjim danima. Ja sam ponosno dijete svojih roditelja. Oni su takođe bili ponosni na mene i sigurna sam da su i sada“, emocionalno priča naša najbolja odbojkašica.

Mislila sam da ću se tiho povući iz klupske odbojke kao što sam to učinila u reprezentaciji“.

Bokan objašnjava kako je došlo do zaokreta.

Kontaktirao me je predsjednik Herceg Novog, Milan Ivanišević i pozvao da dođem u Meljine da mi predoči plan razvoja kluba. Iskreno, nisam ni tada razmišljala da ću nastaviti karijeru. Pričali smo skoro cijeli dan i kada mu je zazvonio telefon, rekao je “Sjedim sa Tanjom Bokan, novim kapitenom naše ekipe”. Od tog dana, imamo izuzetnu komunikaciji. Sve što je obećao, ispunio je“.

Herceg Novi ima ozbiljan projekat, ambicije će rasti i u evropskim takmičenjima.

Gospodin Ivanišević se mnogo založio za klub“, nastavlja Tatjana.

DRAGO JOJ JE ŠTO SE OD NACIONALNOG DRESA OPROSTILA NA TERENU

Nenadano se Bokan reaktivirala i u reprezentaciji Crne Gore.

Nakon što je Savez imenovao trenera Herceg Novog, Milorada Krunića, za selektora i ja sam postala povratnik u crvenom dresu. Osjećala sam moralnu obavezu da pomognem čovjeku koji je iz Ljubinja i prvi put je u crnogorskoj odbojci. Htjela sam, takođe, da se od reprezentacije oprostim na terenu, što mi se i ostvarilo. Angažman u Herceg Novom i nacionalnom timu je bio za mene neki vid radne terapije nakon svega što mi se desilo u životu“.

Kako sada stvari stoje, ljubitelji odbojke u Crnoj Gori neće imati privilegiju da Tatjanu Bokan i dalje gledaju uživo na ovdašnjim parketima.

Za sada ne. Plan je da plana nema. Jedini plan je da dva-tri mjeseca odmorim od odbojke i sporta. Želim da nađem vremena za sebe, familiju i prijatelje. U ovom trenutku mi može biti primamljivo da igram neke kraće lige, od dva do tri mjeseca, maksimum četiri. Ne vidim u ovim godinama sebe kao nekoga ko će tokom 10 mjeseci biti u pogonu. Pustiću da se neke stvari dese same od sebe, kao što rekoh – plan je da plana nema”.

NADAM SE DA ĆE NEKA OD DJEVOJAKA “ISPLIVATI”

Neizbježno pitanje za Bokanovu je bilo da li je zabrinuta što se crnogorska ženska odbojka “veže” isključivo za njeno i ni jedno drugo ime.

Itekako, ja to stalno ponavljam. Ne želim da neko shvati ovo kao prepotenciju, jer stvarno nije tako, ali u upravo završenoj sezonu sve se vrtjelo oko mog imena. Iskreno sam zabrinuta i žao mi je što sam sa 35 godina bila figura broj 1 u ligi i što se nije pojavio neko mlađi da nadmaši moj kvalitet”.

Nekadašnja kapitenka je uvjerena u bolje sjutra crnogorske odbojke.

Podmladili smo reprezentaciju i nadam se da će u narednom periodu neke od sadašnjih reprezentativki “isplivati” u velikim ligama. Od mlađih odbojkašica u nacionalnom timu bih izdvojila Nevenu Vukčević, odličan par “srednjaka” Minu Dragović i Sašku Đurović, zatim Simonu Petranović i Milenu Burzanović. Milena se nažalost povrijedila, ali se nadam da će ubrzo ući u pravu formu. Ne treba zaboraviti da je Mina sa Jedinstvom iz Stare Pazove osvojila šampionat Srbije…”

Tanja smatra da Herceg Novi treba da bude putokaz ostalim crnogorskim timovima.

Crnogorska odbojka mora da se podigne na veći nivo. Herceg Novi i kako je Milan (Ivanišević) uspio da sagradi tim su pravi primjer za to. Novljani imaju velike ambicije i u narednom periodu. To je jedini klub u državi gdje mlađe selekcije ne plaćaju članarine. Nije bitna masovnost već da se kvalitetno radi i da trener može da se posveti svakom djetetu“.

BAR ODBOJKAŠKI GRAD, PODGORICA MORA DA IMA JAK KLUB

Evidentno je da crnogorska klupska odbojka stagnira. Herceg Novi i Albatros su osvježenje. Barske ekipe su izgubile primat. Nekadašnji šampion Budućnost je na margini, višestruki finalista plej-ofa najjačeg crnogorskog takmičenja, Rudar je prošlu sezonu proveo među drugoligašima, svojevremeno takođe viceprvak Morača odlično radi sa mlađim kategorijama, na poslednjem spisku reprezentacije je bilo pet odbojkašica iz škole podgoričkog kluba, ali su finansije veliki problem.

Žao mi je što Bar nije napravio makar jednu ekipu koja će da nam parira, da nam uzme makar bod ili set. Nadam se da će naredne sezone biti drugačija priča, da će se barske ekipe pojačati, da će se u Podgorici napraviti kvalitetat tim“.

Rođena Baranka je zatim nastavila:

Pominjem Bar jer je u Baru odbojka tradicija. Sjećam se kada sam počinjala sa odbojkom prije 17 godina Luka Bar je bila stabilan prvoligaš u onoj saveznoj ligi. Sa druge strane, Podgorica je grad sa najviše stanovnika u državi i ne može mi niko reći da tu ne može da se napravi ozbiljan klub. Nevjerovatno je da u glavnom gradu nema par preduzetnika koji bi pomogli jedan takav projekat. U odbojci vam ne treba veliki novac da biste došli do vrhunskih rezultata. Opet se vraćam na Herceg Novi, gdje su ljudi iz kluba zacrtali jedan put, već rade na sastavljanju novog tima i sugurno će održati kontinuitet“.

NIJE PROTIV DOVOĐENJA STRANKINJA

Vodeće ekipe u crnogorskoj Superligi su se opredijelile za dovođenje strankinja.

To ne treba da bude tabu tema. U svim sportovima imamo strance. Evo, ja sam sa 17 godina negdje bila strankinja. S obzirom da nemamo djece koja su spremna da budu nosioci u timovima konkurentnim da se upuste u borbu za tron, moramo dovoditi igračice iz inostranstva. Naše ekipe dovode mlade odbojkašice, tako da to ne može biti loše. Pojedine od tih djevojaka mogu sjutra uzeti crnogorsko državljanstvo i zaigrati za našu reprezntaciju, iako na to nismo primorani jer imamo talentovane juniorke“.

PAMTI SE TITULA MVP-A U FRANCUSKOJ LIGI, SPECIFIČNO ISKUSTVO U AZIJI

Tanja Bokan je 17 godina, do septembra 2022. i utakmice sa Finskom igrala za reprezentaciju. Bar je napustila upravo sa 17 godina. Nakon matične Luke Bar, nastupala je za subotički Spartak, bogatu internacionalnu karijeru gradila je kroz 13 klubova iz Italije, Francuske, Njemačke, Poljske, Mađarske, Azerbejdžana, Kine, Filipina i Japana. Karijera za respekt!

Itekako sam zadovoljna karijerom. Da mi je neko prije 15 ili 10 godina rekao kakve ću uspjehe postići na klupskom planu, rekla bih da se šali, pogotovo kada se zna iz kakve sam sredine potekla. Bila sam dijete iz Starog Bara, svakog dana sam po dva puta išla pješke na treninge Luke Bar, nisam željela da odustanem. To je možda i poruka za mlade, da nikad ne odustaju, već da slijede svoje snove“.

Mladi takođe moraju da znaju da život profesionalnog sportiste nije med i mlijeko.

Život profesionalca nije lak. Teško je kada ste daleko od kuće, od roditelja, familije. Sa druge strane, sport vam omogućava da upoznate različite kulture. Igranje u Aziji je za mene bilo specifično i ostavilo baš jak utisak. Srećna sam što sam mogla da upoznam život i kulturu Italije, Francuske, Njemačke… Ako gledam strogo iz profesionalnog ugla, onda bih izdvojila boravak u Francuskoj gdje sam proglašena za najbolju odbojkašicu prvenstva“, zaključila je Tanja Bokan u razgovoru za Lob sport.