Tivat zablistao šahovskim sjajem

Foto: ŠSCG

Šahovski savez Crne Gore u saradnju sa Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat organizovao je Otvoreno prvenstvo Boke za mlade u šahu. 

Srednja mješovita škola Mladost ugostila je 120 mladih šahistkinja i šahista koji su se nadmetali u tri starosne grupe. 

Na početku turnira prisutnima se obratio predsjednik ŠK Mimoza i Skupštine Šahovskog saveza Crne Gore, Dragan Popadic, a zatim su predsjednik ŠSCG Jovan Milović i aktualni šampion države Nikita Petrov svečano uručili stipendije najboljim mladim šahistima.

Šahovski savez odlučio je da stipendira 23 mladih šahistkinja i šahista, a stipendisti su: Peko Đurović, Mihailo Pušara, Ilija i Sofija Milović, Mateja Popović, Katarina Đukić, Đorđe Žižić, Milena Mosurović, Toman Perić, Koča Radović, Dušica Petrušić, Damjan Pešić, Vasilije i Vasilija Mitrović, Simeona Vukotić, Tadija Glušica, Nikolija Ćorsović, Neda Šljivić, Đorđije Bojović, Zejn Agić, Jovan Obradović, David Pavlović i Nikola Vojičić.

Foto: ŠSCG

Turnir je svečano otvorila Olivera Mišković Vidojević, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat.

Mladi šahisti su se nadmetali u grupama do 10, do 14 i do 18 godina. Najbolji u generalnom plasmanu su bili:

  • GRUPA do 10 godina: 1. David Pavlović 2. Vasilije Mitrović 3. Luka Kostić
  • GRUPA do 14 godina: 1. Đorđe Žižić 2. Đorđije Bojović 3. Daris Abdović
  • GRUPA do 18 godina: 1. Maksim Bilenki (Izrael) 2. Mihailo Pušara 3. Dimitrije Vujović

Pobjednicu u tri grupe su nagrađeni sa peharima i medaljama, a pobjednik najmlađe grupe, koja je bila i najmasovnija sa 55 učesnika, stipendista David Pavlović, dobio je posebnu nagradu: šahovsku tablu koju je potpisao, po mnogima najbolji igrač u istoriji drevne igre, Magnus Karlsen

Posebno su nagrađeni, šahovskim knjigama, najbolji u grupama do 8, do 12 i do 16 godine u kategoriji i dječaka i djevojčica, te djevojčice u kategorijama do 10, do 14 i do 18 godina.

Na ovaj način Šahovksi savez Crne Gore napravio je sjajnu uvertiru za ligaška takmičenja. Podsjetimo u Herceg Novom će od 27. aprila do 4. maja biti održane Premijer, Prva, Ženska i Pionirska liga.