GLAS JUGOSLAVIJE

Tuča, metla i laži

Finale u regionalnoj košarkaškoj ligi je završeno i to bez većih incidenata na terenu! Titulu je potpuno zasluženo odnijela Crvena zvezda koja je “počistila” Partizan sa 3:0 u seriji. Dok je na parketu sve proteklo u sportskom duhu, van istog smo svjedoci jezivih scena. Nećemo opet o suludim pretnjama sudijama od strane prije svega, Crvene zvezde, nego o tuči košarkaša posle treninga! Zamislite samo stepen mrženje kada se dvojica košarkaša potuku između treninga dva njihova kluba. A onda uslijede sumanuta saopštenja puna laži. 

Da se razumijemo, neko laže jer sigurno nemaju dvije istine u cijeloj priči oko tuče Lazarevića i Nanelija. Da li je obrisan snimak? Da li je Lazarević iz čista mira napadnut od strane Nanelija? Da li to bilo nanošenje teških tjelesnih povreda (Zvezda tvrdi) ili lakših (saopštilo Tužilaštvo)? Da li je Milan Dozet ponudio Željku Obradoviću da se cio slučaj zataška? I za kraj, možda i najvažnije pitanje: Da li su dva najveća srpska kluba uopšte normalna?

Čime se sve ljudi bave, koliko su se zatrovali između sebe u kakvim su paranojama i teorijama zavjere, koliko se bave nečasnim stvarima i koliko su u stanju da lažu. Umjesto da sada pišemo i pričamo o dobroj košarci, odličnoj Zvezdi, problemima Partizana u igri, mi se bavimo bljuvotinama van terena, jer su cjelokupno finale ova dva kluba izmjestila van terena. Svjesno. Bar jedan od njih je to svjesno uradio. Saopštenja Zvezde su nedopustiva i takav vid pritiska koji ne smije da postoji u sportu. Sa druge strane, bilo bi lijepo čuti iz tabora Partizana čestitke bez onog “ali”. 

Željko Obradović je tražio alibi za tri poraza, ali prije toga bi mogao da vidi u kakvom stanju je njegov tim bio na ovim finalnim mečevima. Odgovor je – poražavajućem.

Sa klupske, da kratko pređemo na reprezentativnu košarku. Završetak serije Minesote i Denvera u Srbiji je propaćen s velikom pažnjom. Mnogi su se obradovali porazu Nagetsa, ali iz razloga što su vjerovali da će to značiti da Jokić automatski dolazi na Olimpijske igre. Međutim, dočekao ih je “hladan šut” u vidu odgovora MVP lige:
Ne znam da li ću igrati u Parizu. Moram da razmislim – rekao je Jokić po eliminaciji svog tima iz tekuće NBA sezone.

Evenutalno Jokićevo “da” biće smatrano kao potpuno normalan i očekivan potez. Sa druge strane, ako od Nikole stigne “ne” ne želimo ni da pomislimo kolika lavina uvreda čeka najboljeg košarkaša svijeta. Šta god da odluči Jokić, bilo važno da to što prije saopšti, da bi imali jasnu situaciju. Nema potrebe kao pred Mundobasket da se čeka poslednji momenat da se kaže hoće li biti dio reprezentacije ili ima druge planove za ljeto.