U SUSRET IGRAMA U PARIZU

Upaljen olimpijski plamen

Tradicionalna svečanost u drevnoj Olimpiji, Foto: Marios Lolos/XINHUA/Pixsell
Tradicionalna svečanost u drevnoj Olimpiji, Foto: Marios Lolos/XINHUA/Pixsell

Kao što tradicija nalaže u drevnoj Olimpiji upaljen je olimpijski plamen za Igre koje će biti održane u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.

Svečanost na Peloponezu nije prošla po planu, zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, organizatori su bili primorani da plamen upale vještačkim putem pred ruševinama hrama boginje Here, starog više od 2.600 godina.

Prvi nosilac baklje je grčki veslač Stefanos Duskos koji je na prethodnim igrama u Tokiju, 2021. godine, osvojio zlatnu medalju.

Sve do 26. aprila plamen će putovati Grčkom kroz ruke 600 nosicala koji će preći pet hiljada kilometara preko sedam ostrva i deset arheoloških mjesta. Tradicionalno će “prenoćiti” pored Partenona na Akropolju iznad Atine gdje će i biti održana svečanost predaje baklje domaćinu Olimpijskih igara – Francuskoj.

Plamen će do zemlje organizatora najveće sportske smotre putovati brodom preko Sredozemnog mora, a od 9. maja do 25. jula proći će kroz brojne gradove Francuske.

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara zakazana je 26. jula. I dalje je pitanje gdje. Prvobitni plan je da učesnici defiluju rijekom Senom, ali je predsjednik Francuske Emanuel Makron istakao da ukoliko bezbjednosni rizik bude previsok, događaj bi mogao da se održi u Trokaderu ili stadionu Francuska u Sen Deniju.

Na Olimpijskim igrama, koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta, učestvuje 10.500 takmičara iz 206 zemalja u 32 različita sporta.

Paraolimpijske igre biće održane od 28. avgusta do 8. septembra uz učešće 4.400 takmičara iz 184 države u 22 sporta.