Usvojeni sin Vilfredo Leon sada je bog Poljske

FOTO: IPA/SIPA USA
FOTO: IPA/SIPA USA

Odbojkaši Poljske popeli su se na krov Starog kontinenta, odbojkašice Turske osvojile su Evropsko prvenstvo, za obje selekcije zajednička je – Kuba!

Nekadašnji reprezentativci države sa Kariba, Vifredo Leon i Melisa Vargas odigrali su ključne uloge u svojim timovima, što najbolje potvrđuje i činjenica da su nakon turnira, pored šampionskog pehara dobili i laskava individualna priznanja – MVP.

Sve je ovo po pravilima i legalno, postavlja se samo pitanje da li je naturalizovanje igrača prava stvar za reprezentativni sport? Svakako, Leon i Vargas morali su da pronađu nova utočišta s obzirom da je stanje u kubanskom sportu katastrofalno. U svojoj zemlji nijesu imali lijep tretman, dobili su zabranu igranja za inostarane klubove, pa su odlaskom iz rodne države morali da se odreknu i nacionalnog dresa.

<<< Rim bridi od crveno-bijelih šamara – odbojkaši Poljske šampioni Evrope!

Bombarder iz Santjaga Vilfredo Leon dominirao je u trijumfu Poljke nad Italijom – cijelom Rimu ostalo je samo da se pokloni izabranicima Nikole Grbića na čelu sa Kubancem za čiji servis Azuri uopšte nijesu imali rješenje.

Priča Leona datira iz 2013. godine kada je odlučio da napusti Kubu potpisavši za ruski Zenit svjestan da je odmah izgubio mogućnost igranja za nacionalni tim Kube. Četiri puta osvajao je Ligu šampiona sa klubom iz Sankt Peterbruga, imao je avanturu i u Kataru, dok od 2018. godine nastupa za italijansku Peruđu.

FOTO: Domenico Cippitelli/IPA Sport //IPA

“Na Kubi vam govore kada ste dijete da su svi veliki šampioni iz prošlosti patili kroz uslove, te da će vam patnja pomoći da postanete najbolji. To nije tačno. Kako bi bili u mogućnosti da pružite maksimum, potrebni su vam dobri uslovi, kvalitetan način života, treninga, dobra hrana, ljekari. To je jedini način da imate sportski život kakav priželjkujete”, rekao je Leon još pred Olimpijske igre u Tokiju.

Slično kao i ostali Kubanci, poput Joandija Leala koji igra za Brazil, Osmanija Huantorenu i Anđela Denisa koji su nastupali za Italiju, tako je i Leon imao više ponuda za državljansto nakon što je napustio Kubu, a neke su uključivale pozamašne količine novca. Poljsku je odabrao zato što mu je djevojka iz te zemlje, Malgožata, koja mu je sada supruga i majka dvoje djece…Te zbog činjenice da Poljaci obožavaju odbojku…

Interesantno je da su se Leon i Malgožata upoznali preko inerneta, u trenucima kada je Poljakinja radila kao reporterka i dobila zadatak da intervjuiše Kubanca. Preko međunarodnih turnira uspjeli su da održe kontakt, s obzirom da je internet na Kubi katastrofalan, pisao je o tome svojevremeno Njujork tajms.

Još 2013. godine, kada je na Kubi bio primoran da prođe kroz 45 dana vojne obuke, Leon je rekao zvaničnicima zemlje da više neće igrati za reprezentaciju i zatražio dozvolu da se preseli u inostrantvo. Tek poslije godinu Kubanci su mu dozvolili odlazak, nije igrao odbojku 18 mjeseci, ali je od rođenja bio preodređen za ovaj sport.

FOTO: IPA/SIPA USA

Počeo je 2019. godine da igra za Poljsku i zemlja od skoro 40 miliona stanovnika odmah je počela da bilježi vrhunske rezultate i bude dio uskog kruga favorita na svakom takmičenju.

Poslije dva trofeja Svjetske lige, konačno je u Rimu Poljska poslije četranest godina pauze uspjela drugi put da osvoji krov Evrope upravo prelomnim trenutkom u drugom setu kada je Vilfredo Leon na svojoj servis vezao šest poena i potpuno dotukao Italijane.

Sličnu priču doživjela je i pomenuta Melisa Vargas zahvaljujući kojoj je Turska prvi put u ženskoj konkurenciji osvojila evropski odbojkaški tron.