Vasilj Lomačenko – iz vojnog bataljona po šampionski status

Spreman je za veliku borbu - Vasilj Lomačenko, FOTO: Twitter
Spreman je za veliku borbu - Vasilj Lomačenko, FOTO: Twitter

Kad su oružane snage Rusije izvršile vojnu agresiju na susjednu Ukrajinu mnogi ukrajinski sportisti napustili su teren i uzeli puške u ruke kako bi branili domovinu. Jedan od njih je Vasilj Lomačenko!

Dvostruki olimpijski prvak, koji je osvojio zlatne medalje u Pekingu 2008. i Londonu 2012. u februaru 2022. godine priključio se bataljonu teritorijalne odbrane u svojoj državi. Ovaj 34-godišnji bokser, proveo je nekoliko mjeseci na frontu, a onda se vratio treninzima i u noći između subote i nedjelje bokosvaće za titulu apsolutnog šampiona lake kategorije (do 61,2 kg). Rival mu je 24-godišnji Devin Hejni, branilac šampionskog statusa WBA, WBC, IBF i WBO verzije koji se bori pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država.

“Više je pritiska na Hejniju, ne na meni. Ja sam već gubio u karijeri. Ja sam autsajder, stari bokser. Čuo sam da je rekao za mene da sam ‘prljav borac’. Mislim da je počeo sa igrama, sve je to dio našeg posla. Sviđa mi se što to radi, ne mogu da dočekam borbu. Ne znam na šta misli kada govori takve stvari, stvarno ne mislim da moram to da objašnjavam”, rekao je popularni Loma.

Hejni je neporažen u 29 duela, a čak 15 dobio je nokautom. Sa druge strane, Lomačenko je ostvario 17 trijumfa (11 nokautom) ima i dva poraza, a smatra se jednim od najboljih amaterskih boksera svih vremena.

Impresivnu amatersku karijeru Ukrajinac je okončao sa 396 pobjeda, a jedini poraz nanio mu je Albert Selimov kojeg je potom dva puta porazio.