Vimbldon 2023: Rusiji i Bjelorusiji dozvola, Ukrajini novac

Vimbldon će teniserima i teniserkama iz Ukrajine obezbijediti besplatan smještaj, FOTO: Wimbledon/Twitter
Vimbldon će teniserima i teniserkama iz Ukrajine obezbijediti besplatan smještaj, FOTO: Wimbledon/Twitter

Vimbldon će donirati više od 500 hiljada funti Ukrajini nakon “teške odluke” da ukine zabranu igranja ruskih i bjeloruskih tenisera i teniserki, prenosi BBC. “All England Club” (AELTC) i “Lawn Tennis Association” (LTA) takođe će finansirati smještaj za ukrajinske igrače.

Podsjetimo, organizatori prestižnog Grend slema prošle sezone zabranili su učešće predstavnicima Rusije i Bjelorusije kao odgovor na rusku invaziju prema Ukrajini. Jedan od čelnika turnira, Jan Hjuit ističe da ukidanje zabrane nije umanjilo, kako je naveo, potpunu osudu invazije. Vimbldon i Teniska asocijacija Velike Britanije kažnjeni su prošle godine zbog svog stava od strane ATP i VTA, pa se osvojeni bodovi na pomenutom turniru nijesu upisivali u rang listama.

Najavljivajući niz finansijskih mjera za podršku Ukrajini, Hjuit je istakao da će jedna funta za svakog vlasnika karte biti donirana za pomoć Ukrajini, što bi moglo da iznosi oko pola miliona funti. Hotelske sobe biće besplatne za ukrajinske tenisere i teniserke tokom cijele sezone na travi u Velikoj Britaniji. Takođe, hiljadu ukrajinskih izbjeglica biće pozvano da jedan dan provedu na Vimbldonu koji će trajati od 3. do 16. jula.

Sa druge strane, takmičari i takmičarke iz Rusije i Bjelorusije moraće da potpišu deklaraciju kojom će naznačiti svoju neutralnost, odnosno da neće pokazivati nikakvu podršku svojim zemljama u ratu…

U ženskoj konkurenciji Vimbldon je prošle godine osvojila Moskovljanka koja nastupa pod zastavom Kazahstana Elena Ribakina, kod muškaraca trofej je podigao Novak Đoković.