OLIMPIJSKE IGRE

Košarkaši Crne Gore saznali rivale ako osvoje turnir u Letoniji

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Košarkaši Crne Gore saznali su sa kim će igrati u grupnoj fazi Olimpijskih igara ukoliko uspiju da osvoje kvalifikacioni turnir u Letoniji.

To će biti Njemačka, Francuska i Japan, odlučeno je večerašnjim žrijebom.

Pravi spektakl očekuje nas u grupi C koja je spojila reprezentacije SAD i Srbije, a uz njih tu su još Južni Sudan i pobjednik kvalifikacionog turnira u Portoriku (Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko i Bahrein).

Da podsjetimo, Crveni će igrati na turniru u Rigi od 2. do 7. jula. Selekcija Boška Radovića je u grupi sa Kamerunom i Brazilom, dok se u drugoj nalaze Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije selekcije prolaze dalje, a samo pobjednik turnira ide u Pariz.

Što se tiče sistema takmičenja na Igrama, grupna faza se igra u Lilu, a završnica u Parizu od 27. jula do 10. avgusta.

Prolaz u četvrtfinale osiguraće po dvije ekipe iz sve tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane selekcije. Ostali završavaju takmičenje. Po završetku prve faze slijedi novi žrijeb, kako bi se odredili parovi četvrtfinala. Kvalifikovani timovi biće podijeljeni u četiri šešira, a koje će mjesto zauzeti od prvog do osmog odrediće kumulativno rangiranje između tri grupe, po principu pozicija ekipa…

Šešir D činiće dva najbolje rangirana tima, šešir E treći i četvrti, šešir F peti i šesti, šešir G sedmi i osmi tim po rangu. Tako će ekipe iz Šešira D biti ukrštene sa selekcijama iz šešira G, a reprezentacije iz šešira E sa onima iz F, uz napomenu da za četvrtfinale ne mogu da budu izvučeni isti parovi iz grupne faze. Pobjednici četvrtfinala idu dalje, s tim da je odmah naglašeno da, ako bi se dogodilo da ekipe iz najjačeg šešira D prođu dalje, ne mogu da se ukrste u polufinalu.

GRUPA A: Australija, pobjednik kvalifikacinog turnira u Grčkoj, Kanada, pobjednik kvalifikacinog turnira u Španiji

GRUPA B: Francuska, Njemačka, Japan, pobjednik kvalifikacionog turnira u Letoniji.

GRUPA C: Srbija, Južni Sudan, pobjednik kvalifikacionog turnira u Portoriku, SAD.