“Ne treba nam pritisak, protiv Mađarske je ključna stabilna odbrana u tandemu sa golmanom”

Bojana Popović. Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Nakon dvije pobjede nad selekcijama Kameruna (25:11) i Paragvaja (41:26), rukometašice Crne Gore spremaju se za sjutrašnji duel sa Mađarskom od 20:30 sati u Helsinborgu na Svjetskom prvenstvu.

Biće to direktni dvoboj dvije reprezentacije sa maksimalnim učinkom, a ulog su prvo mjesto grupe B i dva važna boda koja će se prenijeti u narednu fazu takmičenja.

“Kroz prethodne dvije utakmice rotirali smo sve igračice protiv tog trkačkog rukometa i atipičnog rukometa koji igraju Kamerun i Paragvaj. Suština je bila da se razigraju neke igračice, prođu kroz te dvije utakmice, podignu nivo samopozdanja i istrenira fizička sprema za ono što slijedi”, započela je selektorka Bojana Popović.

Mađarska je riješila Paragvaj (35:12) i Kamerun (39:20 te očekivano došla do megdana sa Lavica za primat.

“Mađarskom se bavimo već nekoliko dana. Možda nam je bila u glavama pa je malo i poremetila tu utakmicu protiv Paragvaja, ali nekada tako i mora. Svi oni timovi koji odnesu maksimalan broj bodova u grupnoj fazi imaju neku stečenu prednost za ono što svi žele, a to je četvrtfinale. Za nas je protiv Mađarske najvažnija utakmica u grupi. Čeka nas pravi, kvalitetni protivnik, koji je već dugo godina ugradio jedan tim i napravio finu reprezentaciju s par iskusnih igračica. Funkcionišu dosta dobro, jer su prethodno tih par generacija osvajale velike medalje. Takođe, imaju dosta iskustva igranja mađarske lige i velikih turnira, tako da nas čeka težak posao. Međutim, mi ćemo probati da tražimo neku našu šansu i pokušamo da odigramo što kvalitetnije, prije svega u odbrani, i da zaustavimo njihove bekove koji su dominantni”, naglašava Popović.

Crna Gora je do sada igrala sa Mađarskom četiri puta. U tri navrata naše djevojke izlazile su kao pobjednice, uz jedan poraz.

“Turnir ne zavisi samo od te utakmice, tako da ne treba vršiti neki pritisak. Znamo koliko utakmica znači i nama i njima da se ponesu ti bodovi u drugu rundu, čime bi olakšali posao. Ipak, treba odigrati utakmicu bez pritiska, jer ovoj neiskusnoj ekipi koju imamo ne treba pritisak. Mislim da Mađarska ima mnogo dužu klupu, malo veću rotaciju i igračice koje su nosioci u svojim klubovima. Svaka pojedinačno igra baš važnu ulogu u svom timu i mislim da vidim tu neku njihovu prednost jer su više u tom nekom igračkom ritmu”.

Biće to ravnopravan okršaj dvije najbolje reprezentacije grupe, a pobjednik će uvećati svoje šanse za plasman u četvrtfinale. Na tom putu odlučiće i najmanji detalj, a posebno je važan jedan.

“Ključna je odbrana u tandemu sa golmanom. Takve velike utakmice uglavnom golmani prelome, a broj odbrana zavisi od stabilnosti i kvaliteta u odbrani. Mora da se igra agresivno sa dosta prekida, ne dozvoliti im da se raspucaju, što je njima glavno oružje. Treba nam dobar, kvalitetan napad bez puno tehničkih grešaka kako bismo spriječili njihove lake golove”, zaključila je Popović.

Standings provided by Sofascore