Neka bude što biti ne može

Stevan Jovetić proslavlja gol u Beogradu.

Sva osmomjesečna nadanja, izgaranja, zadovoljstva i razočaranja staju u današnjih 90+ minuta.

Crna Gora ganja pobjedu usred Budimpešte nad Mađarskom i istovremeno zdušno navija za Bugarsku u Leskovcu, gdje nam za plasman na Euro igra jedino njena pobjeda nad Srbijom.

Obje utakmice igraju se od 15 sati ovog nedjeljnog popodneva okupanog zubatim suncem. I ko zna, možda govorimo o istorijskom 19. novembru 2023. godine…

>>> Srbija za istoriju, Bugarska za čast…i za Crnu Goru

Selekcija Miodraga Radulovića junskom tvrdom nulom u Podgorici pokazala je da ima protivotrov za mađarsku opasnost. No, ovog puta Stevan Jovetić, Stefan Savić i posada jure tri boda, ne bi li se uz eventualno čudo iz grada roštilja osjetio miris Evropskog prvenstva.

>>> FOTO Dobro raspoloženje na posljednjem treningu pred okršaj na Puškaš areni

Da je sve moguće i da ništa nije nemoguće Bugarska je pokazala prije par dana, kada je u ludom meču pred praznim tribinama u Sofiji umalo koštala glave Mađare, a koji su obezbijedili Euro autogolom sa zvukom sirene.

Uprkos haosu koji vlada u tamošnjem Savezu, što je rezultiralo žestokim protestima na ulicama, Bugarska je pokazala da posjeduje X faktor i da, iako otpisana, može da pomogne Hrabrim sokolima. Naravno, sve je u rukama Srbije, ali foto-finiš ovakvog tipa često u rukavu nosi skrivenu kartu.

Tim Dragana Stojkovića teškom mukom je u junu osvojio bod u Razgradu, gdje je krilo Verone Darko Lazović pogodio u 96. minutu za 1:1 i spasio svoju reprezentaciju već viđenog poraza.

>>> “Osvježićemo ekipu. Raduje me što smo i dalje u igri, pamtimo Moldaviju i neke prethodne cikluse”

Grupa G svoju slavu stekla je u smirajima dosadašnjih utakmica, odnosno sudijskim nadoknadama. Srbija je u 96. potvrdila pobjedu u Podgorici (0:2), pa se u istom minutu spasila u Bugarskoj. Crna Gora je golom Savića u 89. stigla nadomak trijumfa u Kanuasu, ali je potom šokirao Fedor Černič u 94. minutu (2:2).

Nakon toga Jovetić je u 96. srušio Bugare (2:1), a nedavno Aleks Petkov u pomenutom 97. autogolom odveo Mađare na peti Euro….

>>> “Kada igrate za nacionalni tim želja i motiv se ne dovode u pitanje”

Dakle, ako se današnji dan D po dosadašnjim trenucima poznaje, u Budimpešti i Leskovcu moglo bi da gori, doslovno, do posljednjeg sudijskog zvižduka. Sve u cilju da se ovog jedinstvenog popodneva dobije konačni odgovor na pitanje – Crna Gora ili Srbija.

Samo jedna će se premijerno naći na smotri najboljih od svog osamostaljenja, uz nestrpljive i nemirne otkucaje istorije ispod kože.

Neka bude što biti ne može.

Standings provided by Sofascore