KREĆE OPERACIJA EUROBASKET

“Postavili smo visoke standarde, želimo plasman na Eurobasket”

Foto: FIBA

Prvi put nakon ljeta za istoriju i sjajnog 11. mjesta na Mundobasketu na Filipinima uskoro će ponovo na okupu biti košarkaška reprezentacija Crne Gore. Selektor Boško Radović će u nedjelju odraditi prvi trening sa svojim izabranicima, a plan je da tog dana sjajni stručnjak saopšti spisak 14 igrača koji će igrati u prvim mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Njemačke u gostima i Švedske u Podgorici.

>>> Radović odabrao: Nema Vučevića, poziv za debitante

Kao što je to bio slučaj sa svim prethodnim “prozorima” i ovog puta će biti malo vremena za bilo kakav ozbiljniji rad, oslanjaće se Radović i njegovi saradnici na sve ono što je urađeno sa ekipom tokom ljeta i priprema za šampionat planete. Jasno, ekipa neće biti u istom sastavu, ali nakon što su donijeli mnogo radosti našoj zemlji vjeruju svi da Crveni mogu do novog plasmana na veliko takmičenje.

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Na prvih nekoliko treninga biće prisutni samo igrači iz domaćih klubova, a naknadno će se priključivati ostali, nakon što završe obaveze u klubovima (biće ovo vikend kada su na programu nacionalni kupovi).

>>> Crna Gora u najjačem sastavu juri kartu za Pariz: “Plan mi je da igram u Rigi”

Nakon Svjetskog prvenstva postavili smo visoke standarde u javnosti. Potrudićemo se da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, iako će biti teže nego ikad. Ljeto je bilo uspješno, ali sada neće biti isti sastav. Sama činjenica da neće biti Nikole Vučevića dovoljno govori o izmijenjenom sastavu, a možda će faliti još neki igrači koji su roviti. Nema izmišljanja, nema vremena za bilo kakve taktičke promjene“, rekao je Radović za Lob Sport.

Foto: FIBA

Prva utakmica na velikim takmičenjima ili u kvalifikacijama uvijek je najteža, a uz to naši košarkaši imaju najtežeg mogućeg rivala. Aktuelni šampion svijeta koji je u Manili ispisao istoriju čeka Crnu Goru u MHP areni u Ludvigzburgu. Naravno, biće Njemačka oslabljena, nema NBA zvijezda, ali i bez njih radi se o veoma jakom timu.

Svjetski su prvaci, nemaju nekoliko NBA igrača, ali su ostali iz Evrolige. U ovakvom sastavu ekipa je stvorena za velika djela na Evropskom prvenstvu. Daćemo sve od sebe“, jasno je poručio Radović.

Tri dana kasnije u “Moraču” stiže Švedska. Možda se nekome čini ne toliko atraktivna selekcija, međutim…

Nezgoda su ekipa, sa dobrim pojedincima. Puno igrača igra u Španiji i daje veliki doprinos u klubovima. Čekaju nas teške utakmice. Od četiri reprezentacije iz grupe, tri idu dalje, tako da svaka pobjeda predstavlja pola posla završeno“, poentirao je Boško Radović.

RASPORED

22. februar / 19:30 / Njemačka – Crna Gora

25. februar / 19:00 / Crna Gora – Švedska

22. novembar / Crna Gora – Bugarska

25. novembar / Bugarska – Crna Gora

20. februar 2025. / Crna Gora – Njemačka

23. februar 2025. / Švedska – Crna Gora