Poznati šeširi pred žrijeb za olimpijske kvalifikacije, evo u kojem je Crna Gora

Nikola Vučević. Foto: FIBA

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) otkrila je šešire kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre. Žrijeb od 24 reprezentacija biće održan u ponedjeljak, 27. novembra, od 19 sati u Kući košarke Patrik Bauman u švajcarskom Miesu.

Crna Gora nalazi se u trećem šeširu zajedno sa Portorikom, Dominikanskom republikom i Finskom.

Biće odigrana četiri turnira, a svaki turnir sastojaće se od po dvije grupe. Najbolje dvije selekcije iz jedne i iz druge grupe igraće polufinale turnira, po sistemu prvi protiv drugog. Na kraju, pobjednik cjelokupnog turnira obezbijediće učešće na Olimpijskim igrama

Prvi šešir čine – Španija, Letonija, Litvanija i Slovenija. Drugi šešir – Brazil, Italija, Grčka i Poljska. U četvrtom šeširu su – Novi Zeland, Gruzija, Meksiko i Liban. U petom su smješteni – Hrvatska, Obala Slonovače, Angola i Filipini, dok su u šestom šeširu – Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Potencijalni suparnici naše selekcije su iz drugog i šestog šešira.

Domaćin turnira biće poznat neposredno uoči samog žrijeba. Takođe, u svakoj grupi najviše mogu da budu po dvije evropske selekcije, a ukupno tri na cijelom turniru. Jedna reprezentacija iz Amerike može igrati u jednoj grupi, kao i predstavnici Azije i Okeanije, dok na jednom turniru pravo učešća ima jedna afrička selekcija.

Španija, Letonija, Grčka i Portoriko na papiru su najozbiljniji kandidati za odlazak na Olimpijske igre.

Međutim, odabir domaćinstva ima veliku ulogu u cijeloj priči, a pomenute selekcije ulogu favorita moraće da pokažu na parketu ukoliko žele da se takmiče u gradu svjetlosti.

Olimpijske kvalifikacije igraće se od 2. do 7. jula.